evolucija

Tudi ljudje bi lahko razvili strupeno slino

B.K.
1. 4. 2021, 13.56
Posodobljeno: 1. 4. 2021, 13.58
Deli članek:

Ne samo kače, tudi ljudje bi lahko grizli strupeno.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mnogi sesalci, med njimi tudi miši in celo ljudje, bi lahko razvili strupen ugriz, so ugotovili raziskovalci z Inštituta za znanost in tehnologijo na Okinawi, Tehnološke univerze OIST in Avstralske nacionalne univerze.

Znanstveniki so namreč v genetskem zapisu sesalcev našli temelje za razvoj oralnega strupa, ki bi se lahko razvil na podoben način kot pri plazilcih.

Raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni reviji PNAS kaže, da sicer ne miši in ne ljudje trenutno nimamo strupene sline, da pa bi se to lahko skozi tisočletja evolucije spremenilo.

Še več, miši na nek način so strupene, saj je že raziskava iz osemdesetih let prejšnjega stoletja ugotovila, da je slina nekaterih miši lahko strupena za podgane. Če bi v določenih bioloških pogojih preživelo več miši, ki imajo v slini beljakovine, ki jih podgane ne prenašajo, bi sčasoma, po več tisoč letih, tudi te majhne živalice lahko razvile strupen ugriz.

Podobno bi se lahko zgodilo tudi z ljudmi, a raziskovalci resno dvomijo, da bi lahko kadarkoli prišlo do takšnih pogojev, da bi ljudem strupena slina predstavljala evolucijsko prednost.