Astro

Spoznajte čudežno masažo Chi Nei Tsang

Monika Krt
3. 10. 2019, 10.00
Deli članek:

Ime se sliši nenavadno, a cilj masaže je zelo jasen: vitalni notranji organi

dk
dk

Chi Nei Tsang je starodavna taoistična masažna tehnika za izboljšanje pretoka energije in povečanje naravne obnovitvene ter zdravilne sposobnosti telesa.

Izvaja se z različnimi masažnimi prijemi, in sicer večinoma na trebuhu ter od reber do sramne kosti. Zelo blagodejno vpliva na sproščanje napetosti v črevesju, nastale zaradi stresa in čustev, prav črevesje pa ima v taoizmu vlogo »drugih možganov«.

Majhna zanimivost iz daljne preteklosti je, da so stari kitajski generali imeli svetovalce, ki so jim pred bitko masirali trebuh, kar naj bi pripomoglo k njihovi večji učinkovitosti v boju. Njihovo mnenje, da nesnaga v črevesju onesnaži misli, še kako drži. Malo za šalo (pa veliko zares) - poskusite kdaj razmišljati o čem pomembnem takrat, ko vas črviči v trebuhu in samo še iščete tisti prostor, kamor gre še kralj peš.

TISOČLETNA PRAKSA

Tradicija masaže trebuha je v vzhodnih kulturah znana že tisočletja, na zahodu pa jo šele dobro spoznavamo. Razlog za to je vedno tabuiziran trebuh skupaj z intimnim delom, čemur se pogosto raje izognemo. Škoda, saj je trebuh vendarle tovarna našega telesa. Če bi sešteli vse celice človeškega telesa, bi dokaj hitro ugotovili, da jih ima samo 10 % človeški genski zapis, skoraj 90 % ostalih celic pa tvori naš mikrobiom. To so različni mikroorganizmi, ki se nahajajo večinoma v našem črevesju in na koži. Prav od razmerja teh bakterij, virusov in gliv, ki tvorijo naš mikrobiom, pa je odvisno naše dobro počutje, imunski sistem ter  razpoloženje. S Chi Nei Tsang masažo vplivamo na njihovo število in sestavo, odvajamo pline in strupe iz telesa ter dovajamo kisik.

VSESTRANSKI VPLIV

Strankam, ki se odločijo za tako obliko masaže, svetujem tudi ustrezne probiotike in prebiotike, tekoči klorofil, magnezij ter primerno mikrobiom prehrano, saj prehranska dopolnila še dodatno potencirajo učinke masaže.

Taoisti so notranje organe razdelili v skupino petih elementov, jim podelili barvo, zvok, letni čas in skupne značilnosti, celo čustva. Ne samo stari Kitajci, že naše babice in dedki so radi govorili kako »nekaj čutijo na vodi«, jim je nekaj »nagnalo strah v kosti«, jim gre nekaj »na živce«, jim »pritiska žalost na prsa« itd. … Z masažo vitalnih notranjih organov ne vplivamo samo na čustva, ampak tudi na pospešitev peristaltike, napihnjenost, vetrove, zaprtost, razstrupljamo organe in telo, pospešimo cirkulacijo, pomagamo pri uravnavanju hormonov, obvladovanju stresa, pomlajujemo notranje organe in tako vplivamo na dolgoživost.

Najbolj prizadeta skupina, za katere je ta oblika masaže še toliko bolj dobrodošla, so starostniki, ki niso več tako telesno aktivni ter osebe pod stresom.