One/oni

V kaj vse se našemijo naši znani obrazi?

Teja Pelko
10. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

Od nune do stripovskih junakov!

osebni arhiv
Tinkara Fortuna

Pusta, enega najbolj priljubljenih slovenskih ljudskih praznikov, se veseli tudi večina vprašanih znanih obrazov. Pri tem pa so zelo originalni. Eden od njih se je nekoč našemil v vinsko mušico in hodil od mize do mize ter skozi cevčico srkal pijačo prisotnim, ena pa je zaradi kostuma pristala v modni policiji v rubriki najslabše oblečena.

Glasbenik Jernej Dirnbek - Dimek
Kot otrok sem oboževal pusta in šemljenje, zadnja leta pa sem pretežno v vlogi tistega, ki skrbi za glasbeno podlago na pustovanjih. Tudi letos na Ptuju in na Viru pri Domžalah. Ena najljubših pustnih mask je bila, ko sem bil vinska mušica. Hodil sem od mize do mize in skozi cevčico srkal pijačo prisotnim. Konec je bil seveda temu primeren.

Media24, Foto: Marko Vavpotič
Jernej Dirnbek - Dimek

Igralka, glasbenica in model Alya Elouissi
Obožujem maškare! Letos bi se rada našemila v Obelixa. V otroštvu sem imela z bratoma izjemno rada stripe in filme o Asterixu in Obelixu. Tako da, če se mi letos slučajno ne uspe našemiti zaradi delovnih obveznosti v tujini in me za pusta ne bo v Sloveniji, bom pa Obelix zagotovo naslednje leto. (smeh)

John Patrick Fletcher
Alya Elouissi

Pevka Neisha
V bistvu sem maškara po poklicu, tako da se za pusta kaj ekstra ne oblačim (ha, ha). Sem se pa zdaj spomnila, da ko je bila premiera Slovenske muske od A do Ž v Cankarjevem domu, je bil ravno pust in sem se oblekla v Coyote Ugly; imela sem srebrn modrc, zavezano karirasto srajčko, ocufano miniko ter visoke kavbojske škornje. Pristala sem v modni policiji v rubriki najslabše oblečena. Nikakor nisem mogla nobenemu obrazložiti, da je bil to kostum, ne pa, da nimam okusa. (smeh)

STARR Design
Neisha

Pevka Irena Yebuah Tiran
V otroštvu sem se zelo rada našemila in z mamo sva si dali precej opravka z maskami. Tudi v odrasli dobi sem rada to počela. Nekoč sva bili s sestro čarovnici. Vedno mi vsi govorijo, kako čudovito bele zobe imam. Takrat pa sva se po obrazu namazali z belo barvo in ustnice s črno. Izkazalo se je, da moji zobje sploh niso tako zelo beli, ampak bolj rumenkasti kot pri vseh drugih! Gre pač za »ozadje«, ki poudari »belino«. Ko pa sta prišla sinova, je zame to postal stres, ker smo morali besno iskati vse te junake in ju našemiti. Sem bila kar vesela, ko je njuno zanimanje za pusta popustilo. Zdaj se že nekaj let ne udeležujem pustnega rajanja.

Dejan Nikolič
Irena Yebuah Tiran

Igralka Mila Peršin
Obožujem pusta in se vsako leto v kaj našemim. Za letos še ne vem, kaj bom, po navadi pade odločitev zelo spontano in zadnjo minuto. Enkrat sem se v osnovni šoli našemila v čarovnico s črno skodrano lasuljo, a je bila lasulja enaka kot lasje naše učiteljice za likovno vzgojo, tako da so vsi mislili, da se norčujem iz nje.

Mediasepeed
Mila Peršin

Komičarka Martina Ipša
Odraščala sem na Ptuju, zato je pust zame tradicija. Še zmeraj se rada našemim, maske pa še nimam izbrane. Ne morem se odločiti med tistimi, ki jih imam že doma. Eden ljubših spominov je, ko smo se s prijateljicami poskušale našemiti v pankerice s stvarmi, ki smo jih imele doma. Kljub trudu smo na koncu, ko smo se pogledale v ogledalo, bile videti kot pocestnice. Še celo noč smo se smejale.

S. R./M24.si
Martina Ipša.

Pevka in podjetnica Tinkara Fortuna
Ja, za to pa vedno poskrbim, da se našemimo. Tudi kot celotna družina. Zadnja leta pa tudi vedno več povezujem program in nastopam na otroških prireditvah in letos se bomo družili vsaj na dveh po Sloveniji. Ker je glavna junakinja mojih otroških slikanic deklica Fortuna, pa se večinoma zdaj našemim kar v njo.

Oblikovalka modnih dodatkov iz usnja Eva Breznikar
Vedno sem nuna, variacije pa so barva las, velikost križa in tip očal. Je hitra, preprosta maska, ampak vedno zažiga. Tudi stranke vedno z nasmehom sprejmejo ta lik.

osebni arhiv
Eva Breznikar