One/oni

Đorđić se je vrnil

Teja Pelko
9. 2. 2024, 09.00
Deli članek:

Urška Boljkovac
Đorđić se vrača je monokomedija, ki se na izpraznjenem odru odreče spektakelskim efektom, saj režija Mareta Bulca stavi le na surovo moč Vojnovićevega besedila in igralsko neposrednost Aleksandra Rajakovića.

Petnajst let po premieri uspešnice Gorana Vojnovića, Čefurji raus!, ki jo je Aleksandar Rajaković odigral več kot 400-krat, se je glavni junak Marko Đorđić vrnil na slovenske odre oziroma na Fužine, da nam v sočni fužinščini razloži, kje je bil in kako je spet živeti v Sloveniji.

Kot humoren opisovalec svoje okolice in vešč kritik družbe občinstvu z duhovitimi, a ostrimi refleksijami razkriva smešne plati naših (preveč) resnih življenj in odkriva (nove) stične točke med čefurji, južnjaki, gasterbajterji, gaserji … in Slovenci.

Urška Boljkovac
Barbara Medvešček, Uroš Fürst in Vesna Slapar so vsi že stali na odru Siti teatra; igralki v predstavah Mame in Še vedno mame, igralec pa v Jamskem človeku.

Urška Boljkovac
Saša Klančnik in Jernej Čampelj sta ustvarila komedijo Ljubezen gre skozi želodec, tokrat pa sta bila v vlogi gledalcev.

Urška Boljkovac
Tudi režiserja in scenarista Mirana Zupaniča in Slobodana Maksimovića je zanimalo, kaj si o Đorđićevi vrnitvi mislita njegova mama Ranka in oče Radovan ter kdo so danes njegovi prijatelji.

Urška Boljkovac
Gorana Vojnovića sta v svojo sredo vzeli direktorica Siti teatra Ana Kajzer in legendarna tekstopistka Elza Budau.

Urška Boljkovac
Kulinarični pisec Boštjan Napotnik se je z ženo, biologinjo in pisateljico Tino Batista Napotnik, tokrat opajal s kulturo.

Urška Boljkovac
Kaj je ustvaril njun umetniški vodja Mare Bulc, sta iz Lutkovnega gledališča Ljubljana prišla pogledat Aja Kobe in Rok Kunaver