One/oni

Poseben izbor koncertov, ki jih ne gre zamuditi

A. M.
17. 5. 2024, 09.00
Deli članek:

Festival Ljubljana predstavlja prav poseben izbor koncertov, ki jih ne gre zamuditi.

Ljubljana Festival
Vlatko Stefanovski

Tako so pripravili ekskluzivni paket, z nakupom katerega bodo obiskovalci z eno vstopnico lahko prisluhnili kar štirim koncertom.

Arturo O’Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra (30. 6.)
Skladbe, ki so raziskovale povezavo med afrokubansko glasbo in jazzom, so bile prvič predstavljene v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja. Kmalu potem je Arturov oče Chico O’Farrill, pianist, skladatelj in vodja orkestra, začel sodelovati z velikani iz sveta jazza in latina, med katerimi so bili Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz, Machit, Celia Cruz, Tito Puentej in drugi. Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York. Tokrat bomo Arturov big band prvič slišali v Sloveniji, sicer bo to njegov edini koncert v Evropi.

Ljubljana Festival
Arturo O-Farrill

Música Popular Brasileira – brazilski Afropop / Bahia (21. 7.)

Margareth Menezes je pri nas nastopila prvič leta 1991 v Cankarjevem domu, tri leta po prelomnem koncertu Gilberta Gila v Križankah, ki je bil med prvimi brazilskimi glasbeniki, ki so polnili naše koncertne dvorane od leta 1988. Margareth, ki prihaja iz Salvadorja (Bahia), je zvesta svojim glasbenim koreninam in prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop.

Ljubljana Festival
Margareth Menezes

The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo (23. 7.)
Chick Corea je bil ameriški jazzovski pianist in skladatelj, ki je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot član zasedbe Milesa Davisa sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Pozneje se je usmeril v prosto improvizacijo in ustanovil legendarno skupino Return to Forever ter sodeloval z vrsto drugih jazz velikanov, kot sta Gary Burton in Herbie Hancock. Z nagrado grammy je bil nagrajen kar 27-krat. Njegove skladbe bo izvedel ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta s svojo inovativnostjo in slogovno vsestranskostjo navdušuje občinstvo po vsem svetu. Na odru se jim bodo pridružili Trio Emilio Solla, pevec flamenka in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D‘Rivera.

Studio Igor
Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA

Ljubljana Festival
Paquito D'rivera

Zappa Day in Ljubljana (19. 8.)
Kontroverzni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec, vodja skupine The Mothers of Invention, borec proti cenzuri ter glasen kritik glasbene industrije Frank Zappa je bil avtor slogovno zelo raznolike glasbe. Opiral se je tako na popularno glasbo sredine prejšnjega stoletja kot na zvočne svetove skladateljev, kot so Igor Stravinski, Charles Ives, Edgard Varèse in Karlheinz Stockhausen, s čimer je pričaral večplastne teksture ter nenadne spremembe značaja, ki ustvarjajo učinka brechtovske odtujenosti in dadaistične konfrontacije. Njegov opus bosta z interpretativno globino predstavila uveljavljena zasedba Ensemble Dissonance ter Jonathan Stockhammer. V vlogi solista pa bo nastopil kitarist Vlatko Stefanovski, ki slovi po edinstveni tehniki in tonu.