One/oni

Pogled mladih na vojno

Teja Pelko
6. 2. 2024, 09.00
Deli članek:

V Slovenskem mladinskem gledališču so premierno uprizorili predstavo Umetnost vojne/Umetnost miru, ki so jo ustvarili mladi v okviru projekta Mlado Mladinsko 2 pod režijskim vodstvom Ane Duša.

Mediaspeed / SMG
Ustvarjalci predstave: Fedja Boldyrev, Erin Bregar Sabolić, Neža Duša Draž, Marko Engelman, Adrian Grošelj, Filip Klančnik, Elizaveta Klochkova, April Kotnik, Pika Kovač, Natan Pajić, Luka Rener, Pavle Vastl, Izidor Vogrinec, Matic Eržen ter Janja Majzelj, Matej Recer, Blaž Šef in Vito Weis so bili zelo veseli, da so premierno uspešno 'spravili pod streho'.

V tokratnem projektu je sodelovalo 14 mladih v starosti med 16 in 19 let, ki so jih izbrali na avdiciji. Izhodišče za igro je bil začetek rusko-ukrajinske vojne februarja 2022, nato pa so se o vojni oziroma o tem, kako ravna posameznik, ki se znajde v tako skrajnih okoliščinah, kako vojna spremeni družbo in kako vojska spremeni človeka, pogovarjali prek zgodb, najprej družinskih: druga svetovna, jugoslovanske in ukrajinsko-ruska, šli pa so tudi v Sarajevo in v koncentracijsko taborišče v Jasenovcu.

Mediaspeed / SMG
Blaž Šef, ki je pri predstavi znova sodeloval tudi kot mentor mladim, s scenografko predstave Uršo Vidic.

Mediaspeed / SMG
Marko Engelman, ki smo ga gledali že v filmu Nejca Gazvode Vzornik, ima veliko podporo svojih staršev.

Mediaspeed / SMG
Pavle Vastl (na sredini) je imel v občinstvu podporo svojega očeta Matije in brata Toneta.

Mediaspeed / SMG
Pisec, urednik in prevajalec Zdravko Duša je bil zelo ponosen na svojo vnukinjo Nežo.

Mediaspeed / SMG
Kako na vojno gledajo mladi, je zanimalo tudi igralca Damjana M. Trbovca in njegovo ženo, sociologinjo in zgodovinarko Jovano Mihajlović Trbovc.

Mediaspeed / SMG
Lina Akif in Stane Tomazin sta na premieri pozdravila svojega kolega Mateja Recerja.