Glasba

Katera kancona bo očarala Italijo?

A. M.
6. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

Za festivalsko zmago se bo v gledališču Ariston tokrat borilo 30 skladb!

Profimedia
Amadeus bo, tako kot lansko leto (in zadnja leta), tudi letos vodil znameniti Sanremo.

Sanremo je priljubljen italijanski glasbeni festival, ki se vsako leto odvija v mestu Sanremo na italijanski rivieri. Festival ima dolgo tradicijo in velja za enega najpomembnejših glasbenih dogodkov v Italiji. Prvič je bil organiziran leta 1951, od takrat pa poteka vsako leto. Tako bo tudi letos, ko bo na sporedu že 74. festivalska edicija, ki se bo v Gledališču Ariston odvijala od 6. pa vse do 10. februarja.

Profimedia
Ricchi e Poveri so sodelovali na 12 festivalih v Sanremu. Leta 1985 so zmagali s pesmijo Se m'innamoro, še pred tem pa so leta 1978 zastopali Italijo na Evroviziji.

Sanremo je bil sprva zasnovan kot tekmovanje med italijanskimi avtorji, vendar se je sčasoma razvijal v širši glasbeni dogodek, ki je vključeval tudi mednarodne izvajalce. Vsako leto se na festivalu predstavi več različnih žanrov glasbe, vključno s popom, rockom, baladami in drugimi. Festival je postal prepoznaven tudi po svojem vplivu na italijansko glasbeno sceno, saj je pomagal lansirati kariero številnih izvajalcev. Sanremo je bil namreč odskočna deska za mnoge italijanske glasbenike, kot so Laura Pausini, Maneskin in Eros Ramazzotti. Slednji bo kot gost nastopil tudi letos.

Profimedia
V četrtek, 8. februarja, bo na odru Gledališča Ariston na vrsti Eros Ramazzotti, s pesmijo Terra Promessa, s katero je pred 40 leti zmagal v kategoriji 'Nuove Proposte'.

Poleg tega je postal festival priljubljen mednarodni dogodek, ki privablja pozornost glasbenih ljubiteljev ter velikih zvezdnikov z vsega sveta. Letos bo recimo privabil »gladiatorja« oziroma avstralskega filmskega igralca Russella Crowa, ki bo nastopil kot blues glasbenik. »Prišel bo igrat. V svetu bluesa je zelo priljubljen,« je o igralcu, ki se posveča tudi glasbi, povedal umetniški direktor festivala Amadeus. Seveda pa je najpomembnejši del festivala tekmovanje med izvajalci. Najboljši med najboljšimi med drugim predstavlja Italijo na Pesmi Evrovizije.

Profimedia
Igralec Russell Crowe prihaja v areno Ariston več kot dvajset let po svojem prvem nastopu na Sanremu leta 2001. Nastopil bo v četrtek, 8. februarja.

Amadeus že petič

Tako kot zadnja štiri leta bo imel v rokah voditeljske niti umetniški vodja Amadeus, ki se mu bo vsak večer pridružil še en sovoditelj. Ob njem bodo lanski zmagovalec in nekdanji evrovizijski predstavnik Marco Mengoni, tu bo veteranka festivala in zmagovalka iz leta 1995 Giorgia, ne nazadnje pa še izjemna umetnica s področja televizije, gledališča in filma Teresa Mannino ter televizijska voditeljica, pevka, igralka in plesalka Lorella Cuccarini. Za piko na i pa bo v finalnem večeru vse skupaj zabaval tudi Fiorello, ki ga imajo gledalci zelo radi.

Profimedia
V soboto zvečer, 10. februarja, bo na oder stopila Gigliola Cinquetti, in sicer s pesmijo Non ho l'età, s katero je pred šestdesetimi leti, leta 1964, zmagala na festivalu.

Mlada imena

Letošnja festivalska edicija se je sicer začela s predtekmovanji za mlade (Sanremo Giovani). Po avdicijah, ki so se lani odvijale v živo, je strokovna komisija, ki ji je predsedoval Amadeus – ja, vse se vrti okrog njega – izmed 49 izbranih glasbenikov izbrala osem finalistov. Nato so sledile še dodatne avdicije za t. i. območje Sanrema, ki so prinesle še štiri finaliste. Skupaj se je za nastop na Sanremu 2024 borilo 12 mladih in še neuveljavljenih glasbenikov. Na koncu se bodo v gledališču Ariston predstavili najboljši trije mladi glasbeniki, in sicer Clara, Santi Francesi in Bnkr44.

Profimedia
Skupina Il Volo je Italijo zastopala na Evroviziji leta 2015. Na Sanremu so prepričali s skladbo Grande Amore.

Velika imena

Seveda bodo vse oči uprte v velika imena. Med njimi je Diodato, ki bi moral zastopati Italijo na Evroviziji leta 2020. Tistega leta je bilo tekmovanje zaradi koronavirusa odpovedano. Tu bo tudi skupina Il Volo, ki je Italijo zastopala na Evroviziji leta 2015. Mahmood je našo sosedo zastopal leta 2019 kot solo izvajalec in leta 2022 na domačih tleh v Torinu skupaj z Blancom. Legendarni Ricchi e Poveri, ki so zadnja leta nastopali kot gostje, pa so Italijo zastopali leta 1978. Na sanremski parket se s skladbo Sinceramente vrača še Annalisa, tu pa bo tudi Emma, ki je bila leta 2011 druga.

Profimedia
Mahmood je našo sosedo zastopal leta 2019 kot solo izvajalec in leta 2022 na domačih tleh v Torinu skupaj z Blancom.

Pet dolgih večerov

Če na kratko strnemo, bo tudi letos na sporedu pet izjemnih glasbenih večerov, ki bodo pred televizijske sprejemnike v milijonskih številkah privabljali radovedne gledalce. Prvi večer bo nastopilo vseh 30 tekmovalcev, vsak s svojo pesmijo. Drugi večer bo 15 od 30 izvajalcev predstavilo svojo pesem, tretji večer pa še preostala polovica. Za mnoge najlepši bo petkov večer, ko bo vseh 30 izvajalcev izvedlo znano pesem po lastni izbiri, bodisi italijansko bodisi mednarodno. Na finalnem večeru bo znova nastopilo vseh 30 izvajalcev, vsak s svojo pesmijo. Na koncu se bo najboljših pet (do tega večera) še enkrat pomerilo v superfinalu. Seštevek vseh točk bo nato prinesel novega zmagovalca Sanrema 2024.

Profimedia
Sobotni večer bo kot gost popestril tudi ambasador plesa Roberto Bolle, ki je s svojo predanostjo in neizmerno strastjo skozi leta uspel ljudem vseh starosti približati ta izjemen izraz umetnosti.