One/oni

Val 202 praznuje 45 let

S. J.
22. 6. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Radijski program, ki je spremenil vlogo elektronskih medijev pri nas, saj je bil prvi, ki je omogočal neposreden stik s poslušalci.

Sredi prejšnjega stoletja, ko se je Radio Slovenija imenoval še Radio Ljubljana, so postopoma začeli ob prvem po nekaj ur dnevno uvajati še drugi radijski program. Leta 1972, dobro desetletje po tem, ko je 2. program postal redni del javnega radia, so vanj uradno vključili oddajo Val 202, ki je hitro postala osrednji del programa in je prinesla pravo revolucijo na področju radia. To je bil namreč prvi elektronski medij, ki je omogočal neposreden stik s poslušalci.

Program, imenovan po valovni dolžini dvesto dva metra, je s svojo odprtostjo postal medijski fenomen sedemdesetih. Kljub rigoroznosti nacionalne radijske postaje in strogi vpetosti v neki, tudi politični, prostor in čas, je v ospredje postavil človeka in aktualne dogodke, ki so jih novinarji jasno, razširjeno in kritično predstavili. Poslušalci so lahko aktivno sooblikovali program. Zanimivo je, da Valu 202 takrat niso napovedovali kakšnega uspeha – prej nasprotno! Pobudo in podporo za ustanovitev oddaj 202, kot so jih imenovali, so dali tedanji odgovorni urednik radia Vojko Novak, urednik 2. in 3. programa Marijan Krišelj in Julka Vahen, ki je postala tudi urednica Vala 202 in se zapisala v zgodovino kot pobudnica oddaje Kje pa vas čevelj žuli, ki je danes najstarejša in še vedno najbolj poslušana rubrika.

Uradno se je Val 202 začel v petek, 16. junija 1972, ob 8.40, ko sta v živo prva nastopila napovedovalka Nataša Dolenc in Vili Vodopivec (prvi urednik v uredništvu s štiridesetimi sodelavci), sicer pa so že ta prvi dan v program vključili tudi telefonske pogovore z novinarji na terenu. Poslušalci so prišli malo kasneje. Čeprav so bili vsi sodelavci pred mikrofonom govorno izobraženi, so namesto knjižnega začeli uporabljati pogovorni jezik, ki je tudi bolje ustrezal sproščenemu, do neke mere tudi improviziranemu programu z oddajami, kot so Halo, Ljubljanski trg, Kulturni koledar, Sprehod po trgovinah … 

Celoten članek preberite v novi številki revije Vklop!