Film

Oranžna je nova črna v rokah slovenske animatorke

T. B.
22. 6. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenska animatorka Špela Čadež je za Netflix animirala napovednik nove sezone priljubljene serije Oranžna je nova črna!

Špela Čadež je za Netflix posnela promocijski animirani film Orange is the New Black: Unreveled, ki s povzetkom minulih štirih sezon ene od najbolj priljubljenih Netflixovih serij Oranžna je nova črna draži gledalce ob lansiranju pete sezone serije.

Skoraj štiriminutni film je posnet v tehniki stop motion, poleg Čadeževe, ki je bila odgovorna za idejo, likovno podobo in režijo, pa so na njem med drugim delali še Žiga Lebar in Polona Černe (lutke) ter animatorja Darja Menart in Leon Vidmar. »Ekipa je bila sestavljena iz stalnih sodelavcev, s katerimi sem delala pri Bolesu in Nočni ptici, edini, ki se nam je pridružil na novo, je bil Mitja Ličen, ki je skrbel za kamero. Snemali smo na dveh setih naenkrat, tako da sem imela dva animatorja in kostumografinjo, trije smo delali lutke, dva pa sta delala na scenografiji, tako da nas je bilo na samem snemanju od osem do deset.«

Pot do projekta je bila kratka, a zahtevna. Čadeževo je na natečaj povabila londonska agencija, ki je videla njen kratki animirani film Boles, nato pa so se začeli trije krogi izbora.

Celoten članek najdete v novi številki revije Vklop!