Glasba

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

A. M.
20. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Ansambel Igor in zlati zvoki letos praznuje 32. obletnico delovanja. V tem času je nastalo veliko lastnih skladb in priredb.

Promo foto
Ansambel Igor in zlati zvoki sestavljao Igor Podpečan, Martin Frece, Boštjan Lašič, Mike Orešar, Zmago Tkavc, David Duh in Jelka Hafner.

Tokrat glasbeniki stavijo na novo vižo, ki so jo poimenovali Vse dni, vse noči. Istoimenska skladba je bila v prvotni verziji posneta leta 2007. V novi različici pa se kot pevski duet izkažeta Jelka Hafner in David Duh (tudi kot solist). Večglasje pevsko zaokrožujeta še Mike Orešar in Igor Podpečan.

Spomnimo. Ansambel je pričel delovati leta 1992. Pred tem je vodja ansambla Igor Podpečan igral bariton in bas v zadnji zasedbi ansambla Avsenik. Po tem, ko so Avseniki prenehali delovati, je vzel v roke harmoniko in ustanovil lasten ansambel pod imenom, ki ga poznamo danes. Skupina je doslej izdala 25 albumov (kaset, CD-jev, DVD-jev) v Sloveniji in 17 na nemškem govornem območju (leta 1997 so prejeli zlato kaseto, leta 2002 pa platinasto ploščo). Za večje uspehe štejejo nagrado za najboljši slovenski valček leta 1998 (skladba Zlatolaska) in tri nastope v sloviti TV oddaji Karla Moika Musikantenstadl. Gostovali so v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in zunaj njenih meja, ustvarili na desetine zimzelenih uspešnic. Njihova pevka Jelka Hafner je bila razglašena za najboljšo pevko domače glasbe v letih 2000 in 2002. Leta 2002 in 2006 so bili na turneji po ZDA in Kanadi, leta 2002 so prejeli nagrado slovenski rubinasti slavček. Septembra 2007 so v sklopu svoje 15-letnice nastopali po ZDA in Kanadi, live koncert iz Toronta (ladja Captain John) pa je naslednjo noč slišala vsa Slovenija. Igor je namreč avdio zapis koncerta poslal po internetu v Slovenijo, nakar ga je naslednjo noč po vsej Sloveniji predvajalo združenje slovenskih radijskih postaj. Leta 2013 so v Kirschenhalle Hitzendorf pri Gradcu podelili najvišja evropska glasbena priznanja Oberkrainer Award – najboljšim izvajalcem, ki igrajo po vzoru Avsenikov, torej v kvintetovski zasedbi. Dobitnik te prestižne glasbene nagrade za leto 2013 pa je bil prav Ansambel Igor in zlati zvoki.