Tuje

Zbogom, modna ikona!

T.L.
14. 3. 2024, 10.17
Posodobljeno: 14. 3. 2024, 10.20
Deli članek:

V starosti 103 let se je poslovila legendarna Iris Apfel, lastnica tekstilnega podjetja Old World Weavers, ki je živela za modo.

Profimedia
»Sem geriatrična starleta,« je izjavila Iris Apfel, ki je bila v svojih zavidljivih letih z več kot tremi milijoni sledilcev na Instagramu bolj znana kot kadar koli prej.

Zabavna, barvita, ekscentrična in drugačna Iris Apfel je bila prava stilska legenda. Umrla je v starosti 103 let, so razkrili na njenem Instagramu 1. marca. Živela je za modo in za delo, saj je lani, na predvečer svojega 102. rojstnega dne, predstavila kolekcijo nakita in brošk za avstralsko znamko Erstwilder. Iris je bila predvsem dama izjemnega, drznega sloga, ki je pritegovala pozornost s prepletanjem različnih modnih stilov. In njena življenjska zgodba je bila res zelo zanimiva in dolga. Le nekaj dni pred smrtjo je na Instagramu pozirala z baloni in se pohvalila, da je stara 102 leti in pol. Dekoraterka, oblikovalka in lastnica tekstilnega podjetja, ki ga je vodila z možem Carlom Apflom, je poslovno potovala po svetu tako v butike v Parizu kot na vzhodne bazarje ter zbrala impresivno zbirko nakita in oblačil, vse pa je kombinirala z veliko domišljije. V vseh kombinacijah je bila le ena stvar vedno enaka – značilna očala z masivnimi okroglimi okvirji. Njena mama je bila lastnica krojaške trgovine v Queensu v New Yorku, oče pa je vodil družinsko podjetje s steklom in ogledali. Posebna je bila že kot študentka umetnostne zgodovine, saj je nosila kariraste turbane in velikanske uhane. S Carlom se je poročila leta 1948, skupaj pa sta ustanovila tekstilno podjetje Old World Weavers za luksuzni tekstil. Poročena sta bila vse do Carlove smrti leta 2015.