Tuje

Fotografi jo obožujejo

T.L.
24. 1. 2024, 08.07
Deli članek:

Britanska manekenka se je kaj težko sprijaznila z dejstvom, da je 16. januarja dopolnila 50 let.

Profimedia
Fotografi pravijo, da s Kate Moss pred objektivom niso mogli narediti slabe fotografije. Slavljenka leta 2022.

Septembra lani je zvezdnica Kate Moss za časnik The Times povedala, da ne dojame dejstva, da je dosegla pol stoletja. »Ne bom dopolnila 50 let,« je dejala v intervjuju, »ne, ne razmišljam o tem. Ne počutim se toliko stara.« A britanski časopisi so se odločili, da jo spomnijo, koliko je stara, z množico člankov v počastitev njenega pomembnega dne. The Guardian se je pogovarjal s fotografi, ki so posneli nekaj njenih najbolj znanih fotografij, ko se je konec 20. in v začetku 21. stoletja pojavila na naslovnicah na stotine revij in večjih oglaševalskih kampanj. »Z njo si težko naredil slabo fotografijo,« se spominja Kate Garner. »Tako britanska je. Od vseh fotografij slavnih, ki sem jih posnela, se Katine ​​kar naprej prodajajo,« je dodala.

Kate, ki je odraščala v Croydonu v južnem Londonu, je pri štirinajstih letih opazila manekenska agencija. Tri leta pozneje je dosegla velik uspeh in postala znana po svojem dekliškem videzu in seksi poziranju v spodnjem perilu znamke Calvin Klein. Leta 2022 je za BBC dejala, da se je takrat počutila objektivizirano, ranljivo in prestrašeno: »Igrali so na mojo ranljivost.«

Njena drobna postava, uporabljena v kampanjah v slogu heroinskega šika, je bila v ostrem nasprotju z drugimi vrhunskimi manekenkami, kot so Cindy Crawford, Claudia Schiffer in Naomi Campbell. S svojimi dobro dokumentiranimi presežki in glamuroznim življenjem je postala stalnica opravljivih rubrik. Tabloidi so spremljali njeno razmerje z igralcem Johnnyjem Deppom in vodjem skupine Libertines Petom Dohertyjem. Leta 2011 se je poročila s kitaristom skupine The Kills Jamiejem Hincem, pet let pozneje se je par ločil. Danes divja Kate živi precej umirjeno življenje. Po poročanju londonskega časnika Evening Standard je 50. rojstni dan, ki ga je imela 16. januarja, praznovala na karibskem otoku Mustique.

Profimedia
Z 22-letno hčerjo Lilo Moss, ki je plod ljubezni z urednikom Jeffersonom Hackom.