Kraljevske

Prisrčen začetek novega parlamentarnega leta

K.K.
19. 10. 2023, 11.27
Posodobljeno: 19. 10. 2023, 11.30
Deli članek:

Poljub za kraljico Margrethe

Profimedia
Kraljica Margrethe z najožjimi družinskimi člani je dogajanje v parlamentu spremljala iz častne lože na balkonu. Poleg sina Frederika in snahe Mary je kraljici delala družbo njena mlajša sestra princesa Benedikte.

Z jesenjo se začne tudi nova sezona v parlamentu. V kraljevini se prvega slovesnega zasedanja udeleži tudi vladajoči monarh. Na Danskem je to kraljica Margrethe, na odprtje parlamenta pa so jo pospremili tudi sin prestolonaslednik Frederik, snaha princesa Mary ter mlajša sestra princesa Benedikte. Prihod v parlament je bil letos ne le slovesen, temveč tudi prisrčen. Po tradiciji prispe na prizorišče kraljica vedno kot zadnja, na stopnicah pred parlamentom pa jo sprejmejo visoki predstavniki vlade in izbrani najožji člani njene družine.

Elegantna in mladostna kraljica Margrethe je najprej s stiskom roke pozdravila uradne osebnosti, izjemno prisrčna pa je bila ob srečanju s sinom in snaho. Princa Frederika je objela in poljubila, snaho princeso Mary pa pobožala po licu. Drugače kot v Veliki Britaniji ali na Nizozemskem, kjer monarh ob odprtju nagovori parlament in poda smernice za prihajajoče leto, je na Danskem kraljica samo gostja in opazovalka zasedanja. Tako so se Margrethe, Frederik, Mary in Benedikte usedli v častno ložo na balkonu in od tam spremljali prvo letošnje zasedanje danskega parlamenta.

Profimedia
Prisrčen pozdrav pred parlamentom. Kraljica Margrethe in njen sin princ prestolonaslednik Frederik sta se objela in poljubila.