Kraljevske

Nepričakovana poteza kraljičinega sina

K.K.
12. 8. 2023, 07.00
Deli članek:

Princ Joachim prodaja hišo

Profimedia
Princ Joachim in njegova žena Marie sta sklenila prodati družinski dom na Danskem. Jeseni se z otrokoma Henrikom in Atheno selita v Washington. O vrnitvi na Dansko ne razmišljata.

Jeseni se bo danski princ Joachim, drugorojeni sin kraljice Margrethe, preselil v ZDA. Tam ga v Washingtonu čaka nova služba, saj se je njegovo delo v Parizu izteklo. Vse kaže, da namerava princ začeti v Združenih državah Amerike novo poglavje svojega življenja in posvetiti karieri velik del svoje prihodnosti. O tem, da bi se kmalu vrnil na Dansko, očitno sploh ne razmišlja. Zato je tudi sklenil prodati hišo v okolici Köbenhavna, ki je bila od leta 2014 dom njega in njegove družine. Hiša oziroma razkošna vila s površino 344 kvadratnih metrov leži sredi očarljivega parka, njena vrednost pa je v devetih letih zrasla od 4,6 milijona evrov (ob nakupu) na 5,9 milijona evrov (za ta denar je zdaj na prodaj).

Zakaj s prodajo hiše obrača hrbet vsemu, kar ga veže na domovino? Vse kaže, da je zamera, ki jo Joachim goji do svoje matere kraljice Margrethe, precej globoka. Ne le da je njegovim otrokom odvzela naslov princa oziroma princese, ni se potrudila niti za to, da bi Joachimu poiskala kako uglednejšo službo. Na danskem veleposlaništvu v ZDA bo odslej zaposlen kot ataše za področje obrambne industrije, čeprav bi kot kraljičin sin lahko opravljal kako zahtevnejšo funkcijo. O družinskih razprtijah ne govorita ne Joachim ne kraljica Margrethe. Zgovoren pa je podatek, da kraljica preživlja svoje počitnice na Danskem, medtem ko je Joachim z družino odpotoval na grad Cayx v Franciji. Ta grad je bil nekoč last Joachimovega očeta, princa Henrika. Tudi pokojni Henrik se je na dvoru počutil zapostavljenega, saj je bil vse življenje nepomembna senca svoje žene kraljice. Mogoče se kot njegov pokojni oče tudi Joachim bolje počuti na gradu Cayx kot na danskem dvoru. O tem, da bi se še kdaj vrnil na Dansko, pa sploh ne govori.

Profimedia
Kraljica Margrethe ima dva sinova. Prvorojeni princ Frederik (na levi) bo nasledil prestol. Drugorojeni Joachim (na desni) pa mora v svet oziroma v ZDA. Ta kraljičina odločitev očitno prinaša razdor v družino.