Kraljevske

Prisrčno darilo za 86. rojstni dan

K.K.
9. 3. 2023, 10.00
Deli članek:

Norveški kralj rad obuja spomine na čase svoje mladosti. Ob darilu, ki so mu ga podarili njegovi prijatelji, pa se je do konca raznežil.

Profimedia
Kralj Harald je svoj 86. rojstni dan praznoval doma, v družbi svoje ljubljene žene, kraljice Sonje. Tudi ona bo letos stara 86 let, a ima rojstni dan šele julija.

Norveški kralj Harald je 21. februarja dopolnil 86 let. Zadovoljen, da mu zdravje spet dobro služi, srečen v družbi svoje ljubljene zakonske družice e praznoval rojstni dan brez kraljevskih ceremonij. Zelo pa se je razveselil prisrčnega in nadvse domiselnega darila, s katerim so ga presenetili njegovi sodelavci: podarili so mu moped. Seveda ne kar mopeda iz trgovine, temveč tistega, na katerem se je Harald vozil, ko je bil še najstnik. Od staršev ga je dobil za darilo za svoj 16. rojstni dan in vožnje z njim so povezane z najlepšimi mladostnimi spomini. Nekoč, v sproščenem pogovoru o dobrih starih časih, je kralj omenil ta svoj prvi moped. Njegovi sodelavci pa so v pripravah na kraljev 86. rojstni dan ta moped (ki je vmes menjal lastnike) izbrskali iz pozabe, obnovili, prebarvali in dostavili Haraldu v kraljevo palačo. Ker ima Harald težave s hojo in premikanjem, se z mopedom najbrž ne bo vozil naokrog. Spominjal pa ga bo na mladost, na čas, ki mineva, predvsem pa na to, da je po letih vladanja (prestol je po pokojnem očetu zasedel leta 1991) med ljudmi vse bolj priljubljen in spoštovan.