Balkan

Sem zelo čustven človek

I. P.
23. 10. 2015, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Volk samotar. Vlak v snegu. Salaš u Malom Ritu. Le kdo, ki je odraščal v sedemdesetih, se ne spominja teh nadaljevank in filmov?

Ula Ukmar

In seveda glavnega igralca Slavka Štimca, ki je bil takrat še strašansko prikupen pobič, ko pa je odrasel v mladeniča in moža, je kariero nadaljeval v legendarnih balkanskih filmih, kot so Kdo tam poje?, Se spominjaš Dolly Bell, Podzemlje in drugih. Ker je bil pred kratkim častni gost Festivala evropskega in mediteranskega filma v Piranu, je to pravšnji razlog, da se spomnimo tega velikega zvezdnika naše in vaše mladosti.

Slavko se je rodil 15. oktobra 1960 v Konjskem Brdu. Diplomiral je iz književnosti v Beogradu. V zadnjih letih mu ni bilo več dovolj biti igralec, tako da je z režiserjem Srđanom Penezićem napisal scenarij za film Dobrica, o katerem pravi: »Zgodba ni politično korektna: v njej ni vojnih zločinov, homoseksualcev, Romov. (smeh) To je zgodba o človeški dobroti; pravzaprav je to pravljica za odrasle. Zakonski par pri zabojniku za smeti najde dojenčka, ki je že vse od začetka nasmejan, zato mu dajo ime Dobrica. Tudi ko odraste, se njegov značaj ne spremeni: počne dobra dela in ne spletkari. To je še posebno zanimivo, ker je obkrožen z ljudmi s povsem drugačnimi lastnostmi, ki pa se zaradi njegovega vpliva spreminjajo.«

Več v tiskanih Zvezdah (št. 18/ 2015 )