Zgodbe

Aplikacije, ki vam ugrabijo telefon in vas oropajo

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
11. 6. 2024, 05.00
Deli članek:

Za večino spletnih prevar smo si doslej bili krivi uporabniki sami, ker občutljive podatke zaupamo nepremišljeno ali pa kliknemo na sumljive povezave. To, da si človek naloži na telefon aplikacijo iz uradne trgovine, ta pa se pozneje izkaže za zlonamerno in v resnici ugrabi vaš telefon, pa je prelomno. Na tak način vaš telefon upravlja kriminalec in si iz vaše mobilne banke postreže s trdo prigaranimi prihranki. Je naš denar sploh še varen? Naj se odpovem mobilni banki? Očitno naš denar še nikoli ni bil tako izpostavljen.

Shutterstock
fotografija je simbolična

Gospe Darji Lesnik so z njenega računa (pri banki NLB) in računa njene matere, za katerega je bila pooblaščena, v eni noči prenakazali več kot 70.000 prihrankov. Nikdar ni obiskovala sumljivih spletnih strani, nikamor vnesla svoje kode za spletno oziroma mobilno banko ali drugih gesel, forenziki so ugotovili, da je najverjetneje vzrok v aplikaciji »Phone Cleaner – File Explorer«, ki si jo je naložila iz uradne trgovine Google Play. Izgubljenega denarja ji njena banka ne bo povrnila, čeprav ni z nobenim svojim dejanjem pripomogla, da bi zlikovci izpraznili njen varčevalni račun. Zato se je obrnila na novinarje Večera in si najela odvetnika.

Do zaključka redakcije nismo izvedeli, kako se ji je uspelo dogovoriti s svojo banko, ki ji sprva sploh ni hotela stopiti naproti: oni so le izvedli vse zahtevke, ki jih je podala iz svoje spletne banke. Seveda, če pa je bil njen telefon dobesedno ugrabljen! Banki so se zdele velike transakcije vseeno sumljive, saj so gospo Lesnik po usodni noči poklicali in jo na to opozorili. A je bilo prepozno.

Puf, denarja ni več

Verjetno se sprašujete, kako je to mogoče, in domnevate, da si je gospa zagotovo sama kriva, zakaj pa si je naložila takšno aplikacijo. Ampak jutri si lahko iz uradne trgovine z aplikacijami vsak od nas naloži aplikacijo za katerikoli namen že (štetje korakov, igrice za kratek čas, poslušanje podkastov ali lažje brskanje po telefonu, na primer), pa lahko vsebuje zlonamerno kodo in – puf, naslednje jutro ste ob denar. Krivi pa ste sami, ker niste bili dovolj pazljivi, ker ne veste dovolj o tehnologiji, ker niste podučeni, ker vsak dan ne spremljate opozoril svoje banke, ne sledite vsem njenim obveščevalnim kanalom, dnevno ne prebirate sporočil SI-CERTA, nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost ... Sicer pa je prav na SI-CERTU prebijanje skozi navodila, kako si odstraniti zlonamerno aplikacijo, svojevrsten križev pot.

Sami ste si krivi

Sporočilo, ki smo ga dobili ob primeru gospe Lesnik, je: sami ste si krivi, sami ste s to veliko težavo, banka si je umila roke. Čeprav se banke razlikujejo med sabo, si ne gre delati utvar, da je ravnanje NLB osamljeno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!