Ljudje

Luka Jezeršek in njegov sin Urh skupaj v kuhinji

Katja Božič
11. 6. 2024, 06.05
Deli članek:

Medtem ko drugi otroci na to še pomislijo ne, so rojstnodnevne želje Urha Jezerška, sina znanega kuharskega mojstra in sodnika oddaje Masterchef Luka, pogosto povezane s kulinariko. Mali ima že pri desetih letih prefinjen okus in ni zadovoljen kar s čimerkoli. Tako si je lani denimo od babice Eme zaželel stejk najbolj cenjenega goveda na svetu, vagju, ki mu ga je potem pripravil oče, kakšno leto pred tem pa sta z atom Francijem odšla skupaj kupit jastoga. Od takrat je na različne načine pripravljen ena njegovih najljubših jedi. Nič čudnega, da ga je v eni zadnjih oddaj Masterchef tako mojstrsko izluščil!

Šimen Zupančič
Luka Jezeršek in njegov sin Urh

Simpatični desetletnik Urh Jezeršek, Lukov sin, je bil prav gotovo prijetno presenečenje v oddaji naših bodočih kuharskih mojstrov. Njegov suvereni nastop in natančno delo za demonstratorskim pultom sta vzbudila veliko navdušenja. Tekmovalci so se težko približali njegovemu izdelku, res pa je, da so to počeli prvič, Urh pa ima za sabo že kar nekaj izluščenih morskih korenjakov.

Šimen Zupančič
Skupaj sta ubran tim.

Brez treme

Fant si je že nekaj časa želel sodelovati v oddaji, tako da je Luka skupaj z ustvarjalci desete sezone razmišljal, kako bi mu željo izpolnili, in v pripravi jastoga je videl priložnost za Urha. Seveda je fant imel pred nastopom nekakšen sprejemni izpit, da so preskusili, ali bo nalogi kos. Suvereno je prestal testiranja in se dobro izkazal. »Doma sva vse dobro naštudirala, vadila in se večkrat posnela, tako da je bil Urh dobro pripravljen,« je povedal Luka. Mali pa je priznal, da je imel tremo, čeprav tega ni bilo videti. »Ampak ker sem veliko vadil, me potem ni bilo strah,« nam je povedal. Na začetku si ni bil najbolj všeč, ko pa so ga vsi pohvalili in mu v razredu celo zaploskali, se je sprostil in bil vesel. Srečali smo se v družinski kuhinji v Žlebah, kjer sta oče in sin za našo revijo spet združila moči. Pogovarjali smo se, medtem ko sta rezala, sekljala, pasirala in pekla. Lepo sta se dopolnjevala in prav luštno ju je bilo gledati.

Šimen Zupančič
Urh rad eksperimentira v kuhinji

Rad eksperimentira

Vsi trije Lukovi otroci – poleg Urha ima še mlajša osemletno Sofijo in šestletnega Japca – so radi v kuhinji. Če ne drugače, opazujejo starša pri pripravi hrane. »Japec je še tako majhen, da zleze na kuhinjski pult in potem od tam opazuje druge pri delu,« se smeji Luka, ki pa priznava, da je še največ časa za kuhanje skupaj z otroki na počitnicah na morju. Takrat se skupaj dogovorijo, kaj bodo jedli, nakupijo sestavine ali izberejo ribe pri ribiču in jih potem ob morju skupaj očistijo. Zelo pomembno je, da so otroci zraven pri vseh fazah priprave hrane, je prepričan Luka. Doma pa skupaj kuhajo priložnostno – ko si Urh denimo zamisli kakšno novo stvar, se posvetuje z Lukom in jo potem napravi. »Zadnjič smo v Masterchefu delali cmoke s piščančjim nadevom. Urh se je nad njimi navdušil, recept je preveril še pri kuharju, ki ga spremlja na Youtubu, Nicku DiGiovanniju, in ker smo imeli vse sestavine doma, jih je naredil.« Ena prvih jedi, ki se jo je Urh lotil, ni bila kar tako, pripravil si je stejk. Zraven pa je vedno tudi, ko se pripravlja žar. Za deseti rojstni dan si je zaželel ...

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!