Zgodbe

Zgodba zaposlene v Modi Mi&lan: Ostala brez denarja in strehe nad glavo

Damjana Nemeš
25. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

To je zgodba o boju, vztrajnosti in nepopustljivosti, a tudi o spletu zares nesrečnih okoliščin. Za hišo, ki jo je Sonja Debelak iz Šalamenec želela kupiti, je tudi s podpisom delodajalca najela kredit in odplačala dolg, ki ni bil njen, le dva dni zatem pa je bil napovedan stečaj podjetja. Ostala je brez denarja in strehe nad glavo.

Shutterstock
fotografija je simbolična

Štiriintridesetletnico je želja po lastnem dohodku za preživetje pred približno sedmimi leti vodila v Gornje Petrovce, v podjetje Moda Mi&lan, in po mesecu preizkusnega dela je tam dobila pogodbo za nedoločen čas. Prej je opravljala različna sezonska dela in bila natakarica, v tekstilni panogi pa se je znašla prvič, zato je morala še bolj pljuniti v roke in se hitro učiti. A ji ni bilo težko, saj si je zelo želela stalnega prihodka, s katerim bi pomagala družini.

Jure Kljajić
Sonja Debelak

Že v dijaških letih (obiskovala je ekonomsko šolo v Murski Soboti) se ji je življenje začelo postavljati na glavo. Z očetom, mamo in bratom so se pred trinajstimi leti iz romskega naselja v Kuštanovcih, od koder prihaja njena mama, preselili v najemniško hišo v Šalamence. Oče je bil edini redno zaposlen, mama je opravljala sezonska dela. Nato se je očetu pripetila nesreča in čez noč je postal invalid, izgubil je službo, s tem pa družina tudi edini redni dohodek. Ker je nekdo moral skrbeti zanj, je mama opustila sezonska dela, Sonja pa šolanje in tako kot brat, ki se je v tem času že odselil, začela delati. Branila se ni nobenega dela, ko pa je vmes pristala na zavodu za zaposlovanje, se ji je ponudila že omenjena služba v goričkem tekstilnem podjetju.

Po zaposlitvi je bilo nekaj let vse dokaj v redu, kar se plač tiče. »Včasih so resda zamujale dan ali dva, vendar so bile nato izplačane. Problem je bil vedno z regresom. So se pa vse večje težave pojavljale, ko je nastopil koronavirus, takrat se je začela zmanjševati tudi proizvodnja. Spraševala sem se, ali naj ostanem ali si poiščem drugo službo, vendar jo je bilo v takrat zelo težko najti. Na koncu sem ostala, ker sem imela pogodbo za nedoločen čas,« našteva razloge za vztrajanje v usihajočem podjetju.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!