Zgodbe

Obiskali smo četverčke: Čudež iz ljubljanske porodnišnice

Katja Božič
23. 1. 2024, 04.00
Deli članek:

V ljubljanski porodnišnici se je pretekli konec tedna zgodil čudež, na katerega so se pripravljali kar nekaj tednov. Po enajstih letih so se spet rodili četverčki, štirje fantje, ki sta jih mamica Milana in očka Nemanja Petrović iz Banja Luke poimenovala po štirih evangelistih: Matej, Luka, Miha in Jovan. Srečno rojstvo četverčkov je veliko priznanje za ljubljansko porodnišnico in vso ekipo, ki je mamico spremljala med nosečnostjo in vodila porod, ter tudi za ekipo, ki sedaj skrbi za fante, je povedala dr. Mirjam Druškovič, vodja porodnega oddelka ljubljanske porodnišnice.

Šimen Zupančič
Četverčki se dobro počutijo

Za Petrovićeva, mlad par iz Banja Luke, je bilo prav gotovo veliko presenečenje, ko sta izvedela, da Milana pod srcem ne nosi samo enega otročka, temveč kar štiri. Zaradi vseh tveganj, ki jih večplodna nosečnost prinaša, sta se odločila za ljubljansko porodnišnico, kjer imajo strokovnjaki ogromno znanja v patologiji nosečnosti in odlično infrastrukturo, da si upajo voditi takšno nosečnost. Ko je doktor Aleksander Andjelić v Leonišču potrdil, da gre za četverčke, je nosečnico prevzela vodja porodnega bloka ljubljanske porodnišnice, ginekologinja in porodničarka Mirjam Druškovič, ki priznava, da je za njo precej stresno obdobje in da si je po nekaj tednih skrbi za mlado mamico oddahnila šele prejšnjo nedeljo, ko so se vsi štirje malčki rodili živi ter brez večjih zapletov, tako zanje kot tudi za mamico. »Z vso ekipo smo po porodu nazdravili,« priznava Druškovič, vesela, da se je vse srečno izteklo.

Osebni arhiv
Presrečna mlada starša Milana in Nemanja

Serija čudežev

»Pri tem rojstvu se je zgodilo več čudežev. Prvi je že ta, da je mamica spontano zanosila s četverčki, kar je izjemno redko.« Predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek je našel podatek, da se četverčki rodijo na 500.000 porodov ali manj, spontana zanositev s četverčki pa je še redkejša. »Drugi čudež je bil, da je bilo telo porodnice sposobno speljati nosečnost do tridesetega tedna in enega dne. Tretji čudež pa, da so se rodili v današnjem času, ko je medicina toliko napredovala, da so ob pomoči sposobni preživeti.« Potem ko je Mirja m Druškovič vzela bodočo mamico četverčkov pod svoje okrilje, je s pregledi in v sodelovanju s kolegi ugotovila, da ne gre le za to, da so spontano spočeti otroci štirje, temveč tudi da gre najverjetneje za enojajčne četverčke, pri čemer so si trije delili eno posteljico, četrti pa je imel svojo. Specialist za visoko tvegane nosečnosti iz porodnišnice v Dallasu Brian Rinehart je paru, ki je pred štirimi leti rodil enojajčne četverčke, ki so si delili eno samo posteljico, namreč razložil, da je na svetu znanih samo 72 takih primerov in da je možnost, da se kaj takega zgodi, 1 : 15 milijonov. Torej so ti štirje »svetopisemski« dečki, ki so se ob nesebični podpori najbolj usposobljene ekipe rodili na naših tleh, res nekaj izjemnega!

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

Šimen Zupančič
Dečki so dihalno še malo nestabilni, sicer pa jim gre dobro.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!