Zgodbe

Našli smo Jureta Šterka – a ni tak, kot smo mislili

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
17. 1. 2024, 08.00
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 10.09
Deli članek:

»Pogrešan Jure Šterk« je naslov novice na spletni strani Jadralne zveze Slovenije. Datuma ni, iz zapisanega se da sklepati, da je bila objavljeno enkrat februarja 2009, konča pa se z rahlim pridihom upanja: »Ker upanje ostaja do zadnjega, se ne bomo pridružili medijskim voluharjem, ki Jureta Šterka že malone pokopavajo, ampak držali pesti in upali, da se bomo z največjim slovenskim jadralskim avanturistom še srečali in videli.« Tudi članek, ki je bil v Dnevniku objavljen 30. januarja 2009, še noče obupati: »Jadralec Jure Šterk naj bi bil pogrešan,« pravi naslov. Naj bi bil, ste opazili?

revija Jana
Šterkijada, balada o padlem junaku

Petnajst let pozneje je Jure Šterk še vedno pogrešan, vendar nihče več ne verjame, da se bo še vrnil domov. Najverjetneje je padel s krova, vse okoliščine kažejo na to. Mesece po pomorščakovem izginotju so njegovo jadrnico Lunatic našli, a prazno, brez kapitana.

Bil je slovenska jadralska zvezda, v niti sedem metrov dolgi jadrnici, bolj lupinici kot pravi barki, je – tako Wikipedija – »petkrat padel v morje, štirikrat je izgubil ali resno poškodoval krmilo, petkrat je tudi resneje nasedel, a je vedno jadrnico rešil brez tuje pomoči«. Vmes med potovanji je doma pisal knjige o svojih pustolovščinah. Decembra 2007 se je odpravil na pot, izkazala se je za njegovo zadnjo: odplul je z Nove Zelandije, tam bi moral potovanje tudi končati, pa ni nikoli več priplul nazaj. Po radiu se je zadnjič oglasil 1. januarja 2009, v ladijski dnevnik je zadnjič pisal dan pozneje. Kaj je bilo potem, samo še ugibamo. Njegova jadrnica je še mesece sama blodila po oceanu.

revija Jana
Janez Škof je v filmu igral Jureta.

Jure kdo?

Na začetku oktobra 2023 je bilo ime Jureta Šterka znova v medijih – a tokrat samo indirektno povezano z morjem. Tole je bil glavni razlog: Festival slovenskega filma je otvoril film Šterkijada, ki ga je napisal in režiral Juretov sin Igor. Angleški naslov filma je Lunatic, na prvi pogled po imenu Juretove zadnje jadrnice, a v resnici tudi oznaka Jureta samega. Lunatic v angleščini pomeni norec. Ljubeč poklon očetu? Niti ne …

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!