Zgodbe

Venček dobrih zgodb: Srčni ljudje ogreli premražena srca

Vesna Meško
27. 12. 2023, 06.00
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 10.20
Deli članek:

Dobri ljudje ustvarjajo lepši svet. Morda se zdi, da se majhne geste prijaznosti izgubijo v množici sivih senc, a prav vsak izmed nas lahko s prijaznim dejanjem ali zgolj toplo besedo ogreje premražena srca. Teme morda ne bomo pregnali, lahko pa prižgemo iskrice upanja in povrnemo vero v lepši jutri. Ob koncu leta tako namenjamo pozornost vsem tistim srčnim neznancem, ki s svojimi dejanji ustvarjajo mozaik dobrih zgodb. Tistim, ki so ponudili svojo dlan, čeprav vanje niso bili usmerjeni žarometi. Tistim, ki so izbrali dobro, čeprav bi se lahko obrnili proč. Drži, svet se vrti dalje tudi tedaj, ko nam gori pod nogami in ko nas objema plašč teme, a kaj je lepšega kot med meglicami žalosti ugledati prijazen obraz?

revija Jana
Venček dobrih zgodb
Lotili smo se lova na srčne utrinke, ob tem pa povabili tudi vas, drage bralke in bralce, da z nami delite zgodbe o prijaznih dejanjih ljudi, ki so vam v tem letu ogreli srce. In tako smo se s polno malho pripovedi vrnili med nepopisane liste in ustvarili venček dobrih zgodb. Zgodbe so pisane, zapisane v različnih slogih, a prav vsaka prinaša žarek upanja med temne odtenke ponorelega sveta.

»Nisi sama je dejala, zavihala rokave in se lotila dela

»To leto je bilo zame eno najtežjih doslej. Medtem ko so se ljudje okoli mene veselili, sem z domačimi preživljala udarce, ki nam jih je namenilo življenje. Poleti me je čakal še dodaten izziv, ob misli na katerega sem izgubljala tla pod nogami – poskrbeti sem morala za svojca, ki se je po težki bolezni nepokreten vračal v svoj dom. Potrebna sta bila korenito čiščenje njegovega stanovanja in prilagoditev bivalnega okolja njegovemu težkemu stanju. Poleg naporne službe in skrbi za svojo družino sem tako ob popoldnevih urejala sorodnikovo stanovanje in ga pripravljala na njegovo vrnitev. Nekega popoldneva se je tam znašla prijateljičina sestra in mi ponudila pomoč. Pred vrati je stala ta čudovita ženska zlatega srca, ki jo je življenje neštetokrat spravilo na kolena. Z vedrim nasmehom na obrazu me je objela, me ogrela z besedami, da nisem sama, in vneto poprijela za delo. Skupaj z menoj je čistila ostanke preteklosti popolnih neznancev. Kljub žalosti, ki je prežemala moje telo, sem že tedaj vedela, da tega dne ne bom nikoli pozabila. Zame je bilo to mnogo več kot pomoč znancu v stiski. Njena nesebična dobrota mi je v velik navdih, da tudi sama tedaj, ko kdo potrebuje pomoč, ponudim dlan. Draga Ina, hvala. Zaradi tebe znova verjamem v dobre ljudi.«

Pexels
Hvala vsem, ki ustvarjate lepši svet

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!