Zgodbe

Ko drugo odpove, pomaga hipnoza

Sonja Javornik
31. 10. 2023, 05.00
Deli članek:

V središču Ljubljane ima sedež Društvo za medicinsko hipnozo Slovenije, kjer usposabljajo tiste, ki imajo medicinsko ali psihološko izobrazbo. Tam smo se srečali z 91-letnim zdravnikom in psihologom prof. dr. Marjanom Pajntarjem, pionirjem medicinske hipnoze pri nas, njegovo hčerjo, psihologinjo Boni Pajntar Plut, in njenim nečakom ter profesorjevim vnukom, psihologom Žanom Zeličem. Tudi onadva se ukvarjata z medicinsko hipnozo. Tri generacije, združene v pomoči drugim.

Mateja J. Potočnik
Prof. dr. Marjan Pajntar

Operacije brez narkoze so danes (skoraj) običajne – Rez s skalpelom je čutil kot poteg s svinčnikom.

Hipnoze so se bali. Ko je imel dr. Pajntar 14 let, je bil prvič prisoten pri porodu. »Mama je doma v bolečinah rodila brata dvojčka. Tega poroda nisem nikoli pozabil in gotovo je bil tudi to razlog, da sem se po študiju medicine odločil za specializacijo iz ginekologije in porodništva. Leta 1962 sem izvedel prvi porod, pri katerem sem hipnozo uporabil kot sredstvo za zmanjševanje bolečin. Ker sem vzporedno študiral psihologijo, sem namreč uvidel, da psihološko stanje žensk pomembno vpliva na potek poroda. Pri ženskah z osebnostnimi motnjami in čustvenimi težavami so se pogosteje pojavljali zapleti, hkrati je bilo tudi doživljanje bolečine močnejše. Tako sem kot eden prvih naredil doktorat iz psihosomatike. Profesor me je spraševal, zakaj trdim, da psiha vpliva na materijo in ne obratno, kot je takrat veljalo. Zaradi teh prepričanj sem imel velike težave,« se danes spominja začetkov. A že do leta 1972 je kar 20 odstotkov vseh porodov v kranjski porodnišnici potekalo pod hipnozo, k dr. Pajntarju pa so hodile ženske iz vse Jugoslavije.

Mateja J. Potočnik
Prof. dr. Marjan Pajntar, Boni Pajntar Plut in Žan Zelič, tri generacije terapevtov medicinske hipnoze

Pomagala je tudi Jana

Polena pod noge pa so mu kljub temu metali od vsepovsod. »Stara garda zdravnikov me je šikanirala, ker niso vedeli dovolj. Podobno, kot so na začetku izžvižgali škotskega zdravnika Jamesa Esdaila, ki je iz Indije prišel v London predavat o hipnozi, s pomočjo katere je izvedel ogromno operacij brez anestezije. Niso ga prosili, naj pokaže, kako to počne, ampak so trdili, da to ni možno. Pri nas so se številni hipnoze bali. Odpor zdravnikov se je zmanjšal, ko so se generacije zamenjale, pri ozaveščanju splošne javnosti pa mi je ogromno pomagala prav vaša novinarka Albina Podbevšek. Danes je hipnoza v svetu priznana kot uradna metoda zdravljenja, ki je podprta s številnimi znanstvenimi raziskavami.«

Če bolnika pred operacijo sprostijo s hipnozo, redkeje pride do zapletov

Brez bolečin! 

Hipnoza je posebno stanje uma, v katerem si dojemljivejši za sugestije. To stanje odrski hipnotizerji uporabljajo za zabavo. Na televiziji so predvajali primer, ko so hipnotiziranemu v roke dali čebulo in mu rekli, da je pred njim jabolko, ta pa je ob grižljaju potrdil, da gre res za sočno jabolko. Na drugi strani pa zdravniki in psihologi to naravno zmožnost človeka uporabljajo, da bolnikom lažje pomagajo pri različnih težavah. Po dr. Pajntarju so postopoma različni zdravniki in psihologi s terapevtskim delom v hipnozi začeli pomagati tudi bolnikom pri rehabilitaciji po težjih poškodbah, z anksioznimi motnjami, pa motnjami razpoloženja, med katerimi prevladuje depresija. Hipnoza se čedalje bolj uveljavlja tudi v zobozdravstvu in pri obravnavi otrok z različnimi psihosocialnimi težavami.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!