Zgodbe

Grda, nezaceljena rana: Stožice, pokopališče umrlih upov

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
17. 10. 2023, 06.06
Posodobljeno: 17. 10. 2023, 06.28
Deli članek:

Saj poznate tisto staro slovensko ljudsko žalostinko, kje so tiste Stožice, k'nikol niso b'le, zdaj pa rastejo ruševine in visoke trave? Tam bi pravzaprav morale rasti trgovine, pa se je nekje zataknilo … in je že okrogel ducat let zataknjeno.

Janez Novak
Stožice, pokopališče umrlih upov

Stožice, nekoč samostojna vas nedaleč od Ljubljane – poimenovana po stogih žita na travnikih pred vasjo – so danes samo še eno od predmestij prestolnice. Kakšno polje je še ostalo, kakšen travnik, a ob Dunajski cesti, ki Stožice omejuje na zahodu, že dolgo poganjajo samo še stanovanjski bloki in poslovne stavbe … le nakupovalnega središča, tega pa na tistem koncu nimajo. Imajo sicer Športni park Stožice, nakupovalni center, ki bi moral biti zgrajen ob njem, pa je … no ja, obtičal. Obstal sredi vzleta. Zamrznil v času.

Janez Novak
Stebri zaman čakajo streho, da jo podprejo.

Balada o umrlih upih

Zgodbo bržkone poznate, saj ima petnajst let staro brado. Tole je hiter povzetek balade o Stožicah: Mestna občina Ljubljana in gradbinec Grep sta leta 2008 sklenila pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu. Bil je nadambiciozen projekt takrat še novega župana Ljubljane Zorana Jankovića: Grep naj bi za občino zgradil športni center, zase pa nakupovalno središče. Septembra leta 2011 so se dela na gradbišču nakupovalnega centra ustavila, ker je Grepu, ki je najel 115 milijonov kredita, zmanjkalo denarja. V letih 2014 in 2015 je tekel postopek prisilne poravnave, a ni uspel. Leta 2016 je Izet Rastoder od nekaterih bank upnic odkupil terjatve do Grepa in še isto leto sprožil njegov stečaj. Stečajna upraviteljica je leta 2017 odstopila od pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu med Grepom in MOL, menda zato, ker naj bi bil tako nedokončani nakupovalni del več vreden, cenilec ga je takrat ocenil na 43 milijonov evrov.

Janez Novak
Stožice, slovenskih gradbincev grob.

Za pokojnim Grepom je ostalo ogromno finančno brezno – upniki so prijavili več kot pol milijarde terjatev, poplačanih pa so dobili bore malo, pa še to le deloma in le tisti, ki so imeli zavarovane terjatve. Oni z navadnimi niso dobili ničesar. Veliko podizvajalcev je bankrotiralo. Tudi vseh obveznosti do občine Grep ni izpolnil, za dokončanje vsega, kar je bilo zapisano v pogodbi, naj bi potrebovali 30 milijonov evrov. Trinajst let po odprtju je Športni park Stožice še vedno nedokončan. Grepove obveznosti do občine novega lastnika ne zavezujejo. Sodišče zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu Stožice ni še nikogar obsodilo.

Vse je v najlepšem redu, očitno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 42, 17. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!