Zgodbe

Z roba modne brvi: Ljubljanski teden mode

Marija Šelek
11. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Na Ljubljanskem tednu mode je pokalo od ustvarjalnosti. Mi smo obiskali zgolj en dan v nizu štirih in se čudili, koliko raznovrstnosti je ponudila modna revija devetih slovenskih oblikovalcev in ene komercialne modne znamke.

Šimen Zupančič
Na Ljubljanskem tednu mode je pokalo od ustvarjalnosti.

Zdi se, da je letošnji teden mode še bolj na široko odprl vrata najširšemu občinstvu in morda je k temu pripomoglo tudi prizorišče v središču prestolnice (Center Rog). Obiskovalcev je bilo iz ure v uro več in nič drugače ni bilo niti naslednje dni. Ali Slovenke in Slovenci radi samo gledamo (modna revija kot predstava) ali pa že varčujemo za kakovostna slovenska oblačila, s čimer zavestno podpremo delo naših modnih oblikovalcev?

Šimen Zupančič
Zdi se, da je letošnji teden mode še bolj na široko odprl vrata najširšemu občinstvu.

Počasi se spreminjamo, pravijo oblikovalke, ki delajo strastno in predano, a tudi priznavajo, da je v tako majhni državi danes presneto težko ostati v modnem poslu. Da se preživeti – če si zadovoljen s skromnim življenjem.  
Prenovljeni Center Rog, na katerega nas veže grenak spomin ob njegovi izpraznitvi, je kot nalašč za modne revije – lesena tla še dišijo po lesu, okna so čudovita, vrata vodijo na širno teraso, kjer lahko predahneš ob večernem razgledu. A pod belimi oboki že vrvi od pričakovanja in reflektorji so pripravljeni. Malo še pokukamo v zaodrje in nastavimo uho ob različnih skupinah: vodja vizažistk Špela Veble daje še zadnja navodila, Tomaž Mihelič svojim modelom razlaga, kam naj na modni brvi usmerjajo pogled, oblikovalka s parnim likalnikom gladi gube na prvi pogled že tako brezhibnega krila, kodri so še pripeti z lasnicami ... Visoko manekenko, ki resno strmi v ogledalo, zapletemo v kratek pogovor. Nasmeji se in njen obraz zasije (popolnoma drugače kot potem na modni brvi). Stara je 16 let in to je njena druga modna revija. Odkrili so jo na ulici, bila je z mamo, in jo povabili na poskusno fotografiranje. Torej tako imenovani lovci na modele (skavti) še prečesavajo slovenske ulice? Tako je, nam potrdi in razmišlja, da je morda prehitro in zaupljivo šla na fotografiranje. Jo mika tujina? Morda, a pred 16. letom za naše modele delo čez mejo še ni možno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Šimen Zupančič
Kreativni vrvež v zakulisju

Šimen Zupančič
Svobodni v oblačilnem izrazu.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Šimen Zupančič
Oblačila ti morajo dati energijo in veselje.