Zgodbe

Manj vrst, več zdravnikov?

TINA NIKA SNOJ
10. 10. 2023, 05.00
Deli članek:

V naslednjih dneh vas bo morda na cesti ustavil aktivist iniciative Glas ljudstva in poprosil za podpis. Zbirali jih bodo v podporo svoji noveli interventnega zdravstvenega zakona, saj so prepričani, da takšen, kot je, ne rešuje največjih problemov – čedalje večjega števila ljudi brez izbranega zdravnika, dolgih čakalnih vrst in privatizacije. Kakšne rešitve pa predlagajo?

Šimen Zupančič
Jaša Jenull ima dovolj neizpolnjenih obljub

V Sloveniji je brez osebnega zdravnika že približno 150.000 ljudi, na prvi pregled za različne zdravstvene storitve pa jih nedopustno dolgo čaka več kot 77.000, opozarja Jaša Jenull, poleg bivšega zdravstvenega ministra Dušana Kebra najprepoznavnejši obraz iniciative Glas ljudstva. Na težave v zdravstvu tudi s protesti opozarjajo že več kot leto, rešitev pa ni, pravi. Zato so zdaj pripravili svojo novelo zakona, s katero želijo vsakomur zagotoviti dostop do osebnega zdravnika, skrajšati čakalne dobe za prve preglede in druge storitve ter ustaviti to, za kar verjamejo, da je načrtno rušenje javnega zdravstvenega sistema.

Šimen Zupančič
Bo pomanjkanje zdravnikov mogoče rešiti z novim zakonom?

Večje glavarine, samopredpisane bolniške in odvzem dovoljenj. Pripravili so 13 členov, s katerimi bi nadomestili stare ali dodali nove zdaj veljavnemu zakonu. Med drugim bi za deset odstotkov dvignili glavarino oziroma mejo, kdaj lahko družinski zdravniki odklonijo nove paciente. Tiste zdravniške ekipe, ki bi se odločile sprejeti še več pacientov, bi za vsakega dodatnega mesečno nagradili s 15 evrov bruto. Specialiste bi motivirali tako, da bi zdravstvena ekipa za vsako storitev nad normo prejela plačilo, ki bi bilo odvisno od tega, koliko takšna storitev stane.

Okrepili bi ekipe splošnih zdravnikov in jih med drugim razbremenili tako, da bi napotnice za nadaljnje preglede ali posege lahko izdajal tudi specialist. Ginekologi bi lahko sami pisali bolniške, ne da jih po njihovem priporočilu piše osebni zdravnik. Še en ukrep, ki ga predlagajo v noveli, je, da v službi za odsotnost do tri dni potrdila od zdravnika niti ne bi potrebovali. V službo bi morali le sporočiti, da smo zboleli. Takšne samopredpisane bolniške bi sicer omejili na deset dni na leto.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!