Zgodbe

Dobrodelna pustolovščina na skrajni sever Evrope

ANDREJA COMINO
9. 8. 2023, 08.00
Deli članek:

Nekateri njegovi vrstniki sanjajo o porschejih, ferrarijih in lamborghinijih. 32-letni Blaž Košir iz Žirov pa je nostalgičen mladenič, ki se za nič na svetu ne loči od dobrega starega »jugeca«, legendarne zastave, s katero so imeli v nekdanji skupni državi drzne sanje osvojiti celo Ameriko. Tam so neslavno propadli, Blažu pa avto dobro služi. Medtem ko tole prebirate, je z njim že na poti na Norveško, na najsevernejšo točko Evrope. Potovanje je združil z dobrodelnostjo. Zbira namreč prispevke za novomeško društvo za zaščito živali.

Osebni arhiv
Blaž Košir iz Žirov

»Živali so najbolj iskrena bitja, vedno ti polepšajo dan. Pozitivno vplivajo nate, sploh če jih rešiš bede in trpljenja. Doma imam dva mačka, Stilla in Cookie, ki sta bila lastniška muca, pa sta zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin nujno potrebovala nov dom. Ponudil sem jima streho nad glavo in vse, kar razvajena kosmatinca hočeta,« je povedal Blaž, ki je mucka posvojil preko Novomeškega društva za zaščito živali –tega podpira že nekaj let. Poleg muckov Žirovec obožuje avtomobile, vendar ne kakršne koli.

Moj zvesti jugo. 

»Imam ga že enajst let, od kolega sem ga kupil za 180 evrov. Pred tem je stal skoraj deset let. Popravil sem ga in se z njim rad prevažam, čeprav nima klime. No, saj je ni imel še noben moj avto, niti je ne prenašam najbolje. Dokler ne stojiš v gneči, ni hudo, sploh ker je avto bel in se ne ogreje toliko. Njegova prednost je stara tehnika, marsikaj se da popraviti ob cesti. Hkrati je starost tudi njegova slabost, marsikaj se lahko pokvari in težko je dobiti nadomestne dele, sploh v tujini. Ima pa sentimentalno vrednost, skupaj sva prevozila že več kot 100.000 kilometrov in ustvarila polno lepih spominov,« je bil raznežen Blaž, ki se mu potovanje z letalom sploh ne zdi zanimivo, razen če res ni druge možnosti.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 32, 8. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!