Zgodbe

Lažni profili znanih osebnosti rastejo kot gobe po dežju

Sonja Javornik
14. 7. 2023, 11.00
Deli članek:

»Samo en je pravi Hauser!« je obupano ponovil Stjepan Hauser, svetovno znani violončelist, ki se počuti, kot bi se boril z mlini na veter, saj so lažni profili z njegovim imenom preplavili družbene medije. Morda se zdi, da je to zanj reklama, vendar ni. Za lažnimi profili se namreč skrivajo ljudje, ki lahko povzročijo veliko škode.

Shutterstock
Kdo se skriva za lažnimi profili?

Brez oboževalcev ni nobene prave zvezde, toda med njimi se kdaj najde tudi kakšen, ki gre čez mero. Težave z oboževalci se pojavljajo tudi v virtualnih svetovih. Zelo verjetno so med tistimi, ki ustvarjajo lažne profile, tudi ekstremni oboževalci, ki verjamejo, da so svojim idolom še posebno blizu. A po drugi strani naši zvezdniki pravijo, da se za nekaterimi lažnimi profili skrivajo tujci, ki iščejo le koristi zase.

Instagram
stjepan hauser

Stjepan Hauser je obupan, ker je lažnih profilov preveč. »Zdaj govorimo že o tisočih lažnih profilih vsak dan na vseh omrežjih! To škodi meni, mojemu slovesu, moji podobi. To je treba ustaviti,« je povedal v videosporočilu. »Prosim vas, ne verjemite tem prevarantom, ki kontaktirajo z vami z lažnih profilov, vam dajejo lažne informacije, od vas želijo denar.« Nekaj njegovih oboževalcev je že nasedlo in zato izgubilo nekaj denarja. Prevaranti imajo pri ustvarjanju lažnih profilov konkreten cilj: da ime zvezdnika zlorabijo in se z njim okoristijo. Pri nas na srečo finančne škode še ni bilo, se pa tudi naši znani obrazi srečujejo s čedalje večjimi težavami.

Šimen Zupančič
Žan Serčič

Žan Serčič: Po trije lažni profili na teden

»Težave so se začele na Instagramu, kjer je lažje ugotoviti, ali gre za pravi profil, saj je odvisno od tega, ali ima modro kljukico. Zdaj se moji lažni profili pojavljajo tudi na Facebooku, TikToku … Na Facebooku najdem po tri na teden, to sploh ni majhna stvar. Sprva sem nanje še opozarjal svoje sledilce, pa sem odnehal, ker je tega preveč. Na lažnih profilih imajo moje fotografije (verjetno jih vzamejo kar iz pravega profila), pa tudi isti opis, tako da je na prvi pogled vse videti pristno. Ljudje, ki upravljajo moje lažne profile, očitno pozorno spremljajo komentarje pod mojimi objavami, saj včasih celo odgovarjajo v mojem imenu, češ da si želijo, da bi se srečali na mojih koncertih in podobno, potem pa verjetno še neposredno komunicirajo z mojimi oboževalci. Morda koga tudi zavedejo – da kupi lažne karte za koncert ali kaj podobnega, tega ne vem. Ves čas spremljam družbene medije in prijavljam lažne profile. Pri sebi jih takoj zablokiram, da vsaj komentirati ne morejo več. Zdi se, da se s temi zadevami ukvarjajo večinoma tujci, saj so sporočila v slabi slovenščini – kot da uporabljajo spletni prevajalnik. Kar je gotovo velika sreča v nesreči, saj ravno zaradi polomljenega jezika težje ogoljufajo ljudi. Upam, da bodo ljudje pozorni in ne bodo nasedli prevaram.«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!