Zgodbe

Gonja za srečo je proizvedla veliko mizerije

Sonja Javornik
28. 4. 2023, 08.00
Posodobljeno: 28. 4. 2023, 10.51
Deli članek:

Dr. Renata Salecl o času grobosti, novi človekovi pravici in nevarnosti za demokracijo. 'Nehati moramo razmišljati samo o finančnem profitu, pomembna je kakovost življenja!'

Mateja Jordovic Potocnik
Dr. Renata Salecl

V teh dneh je pri Mladinski knjigi izšla nova knjiga svetovno priznane filozofinje in sociologinje dr. Renate Salecl z naslovom Čas grobosti, v kateri piše – ne ravno optimistično –  o družbi v današnjem času. Krasno bi bilo, če bi jo vzeli v roke vsi, ki imajo kakršnokoli  moč za premike v družbi. Tako bi s to elegantno, zanimivo damo naslednjič govorili v lepšem času o lepših stvareh in grobost v družbi nemara ne bi bila  več ne običajna ne sprejemljiva.

Mateja Jordovic Potocnik
Dr. Renata Salecl

Že ob naslovu vaše nove knjige Čas grobosti se zamisliš. Zelo ustrezno poimenovanje tega časa!

Ne moremo reči, da je danes čas nasilja, saj bi bila to premočna beseda. Hkrati ne gre za čas apatije ali vdanosti v usodo, saj se ljudje borijo. Približno dve leti imamo močna civilno-družbena gibanja, kar je pozitivno, saj se družba odziva na politično dogajanje. Hkrati pa je v družbi vzdušje, ki je zelo neprijetno. Na eni strani se močno spreminja komunikacija, še posebej na spletu. Anonimnost jemlje odgovornost, zato zapišemo mnogo močnejše besede, ki nekoga ranijo. Lažje je nekoga raniti, če ga ne vidimo pred seboj. Grobost je že nekaj časa v porastu kot del neoliberalne ideologije, saj jo ta propagira kot lastnost, ki vodi k uspehu. Nekaj desetletij gledamo glorifikacijo uspeha, sreče, da smo za vse odgovorni sami … in pri tem je določena oblika grobosti dovoljena, včasih celo spodbujana. Ideologija neoliberalizma temelji na ideji »zmagovalec dobi vse«; na poti k uspehu uporabljaš vsa sredstva. Že dolgo poveličujemo uspešne podjetnice, podjetnike, ki so za uspeh pripravljeni odvreči ljudi, odpustiti delavce kot nekaj nepotrebnega.

Celoten intervju si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 25. 4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!