Zgodbe

Kuharski šovi pripomorejo k vpisu

Katja Božič
5. 12. 2018, 01.00
Deli članek:

Devetošolci na Tržnici poklicev

Foto: Andrej Križ
Devetošolci na Tržnici poklicev.

Prehod iz osnovne v srednjo šolo je ena največjih prelomnic v življenju tako za devetošolce kot njihove starše. Spremljajo ga pomisleki, ali se bodo pravilno odločili. Eno od možnosti, da se poučijo o svoji prihodnosti, so svojim učencem s tržnico poklicev letos že šestič omogočile osnovne šole Brezovica, Dobrova, Horjul, Log-Dragomer, Preserje in Polhov Gradec. »Za organizacijo takega dogodka smo se odločili, ker želimo svojim devetošolcem omogočiti premišljene odločitve, podprte z dovolj informacijami,« je povedala svetovalna delavka na Osnovni šoli Dobrova Petra Prevec.

Tekst: Katja Božič, foto: Andrej Križ

Tržnico vsako leto organizirajo v drugem kraju, in tako so se predprejšnji torek gimnazije, srednje in poklicne šole iz Ljubljane in okolice, vsega skupaj jih je bilo petintrideset, zbrale v osnovni šoli v Polhovem Gradcu. V razredih in avli šole je bilo bučno in poučno, kot že dolgo ne. Dijaki in profesorji so devetošolcem in njihovim staršem potrpežljivo razlagali o vsem, kar so hoteli vedeti, nekatere srednje šole pa so svoje poklice prikazale celo praktično. Srednja gozdarska šola iz Postojne je imela delavnico izdelovanja izdelkov iz lesa, na stojnici Srednje veterinarske šole so učenci lahko preizkusili metode zdravljenja kužka. Domačin Lovrenc iz Šentjošta, dijak prvega letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem, pa je pridno pekel in dekoriral krožnike z mini palačinkami za obiskovalce. »Kakšen bo šele v četrtem letniku, ko je že sedaj tako dober,« je bilo slišati med prisotnimi. Njegova profesorja Milenko Gajić (profesor ekonomskih predmetov) in Andrej Molk (učitelj kuharstva) sta povedala, da po letu 2008, ko se je zaradi liberalizacije poklicev pri njih vpis prepolovil, zanimanje za šolo spet narašča. Veliko tudi zaradi popularnih kuharskih oddaj in resničnostnih šovov, kot sta bila recimo Masterchef in Gostilna išče šefa. »Včasih moški niso gledali kuharskih oddaj, danes pa jih moj devetletni sin z veseljem spremlja,« je povedal Gajić, Molk pa se je pohvalil s številnimi dosežki njihovih učencev na kuharskih in slaščičarskih tekmovanjih.

Poklic čim prej? »Čeprav so v šoli lahko zelo uspešni, učence še vedno skrbi, ali bodo dobili delo, zato se pri nas raje odločajo za poklicne in tehnične srednje šole. Manj kot polovica se jih odloči za gimnazijo. Imam recimo zelo uspešno učenko, ki že danes ve, da bi rada imela svoje podjetje, in si želi biti slaščičarka,« je razložila Albina Jerman Slabe, svetovalna delavka na Osnovni šoli Polhov Gradec. »Pri nekaterih učencih imajo doma delavnice, pa se vidijo kot lesarski tehniki. V obljubljanskih regijah je tudi veliko otrok s kmetij, na katere so navezani, imajo stik z naravo, delo jih veseli in so ponosni, da bodo kmetje.« V zadnjih letih lahko osnovnošolci dobijo veliko več podatkov o nadaljevanju svojega šolanja kot generacije pred njimi. »Eno je obisk kariernega središča na šoli v okviru zavoda za zaposlovanje, povabimo jih na poklicno tržnico v novembru, sredi januarja je sejem Informativa na Gospodarskem razstavišču, potem imajo januarja šole tudi dneve odprtih vrat in učenci lahko prisostvujejo pouku, februarja so informativni dnevi, vse kolegice povabimo otroke tudi na informativne pogovore, da se pogovorimo o vpisu, potem so konec novembra na voljo Dnevi slovenskega gospodarstva, kjer slovenska podjetja omogočijo učencem ogled nekaterih poklicev,« nam je o dogodkih, kjer lahko učenci dobijo različne informacije glede svoje prihodnosti, razložila Petra Prevec. Kar nekaj njihovih učencev sprašuje po poklicih, ki veljajo za deficitarne, v katerih torej primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra. Da bi pridobili čim več učencev za poklice, kot so recimo kamnosek, inštalater strojnih instalacij, orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, zidar, tesar, dimnikar in drugi, razpisujejo štipendije. Albina Jerman Slabe in Petra Prevec sta povedali, da je na njihovih šolah tudi precej otrok, ki že programirajo v različnih programskih jezikih. Znanje računalništva pa prav gotovo ponuja neslutene možnosti dela v prihodnosti kjerkoli v svetu.

Več v Zarji, 4.12.2018

Foto: Andrej Križ
Šola v praksi.