Zgodbe

Srhljivka v Avditoriju

Vito Tofaj
11. 7. 2017, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poznali smo odgovore. In vendar se je v glavi kljub temu porajalo nekaj vprašanj.

Ali smo res v Avditoriju Portorož? Ali res spremljamo Melodije morja in sonca 2017? Ali se občinstvo med domislicami voditeljev Lorelle Flego in Maria Galuniča med salvami smeha res drži za trebuhe? Ne, to ne morejo biti iste Melodije morja in sonca, ki jih zvesto spremljamo že 37 let… in tiste, ki jih bosta prihodnje, deseto leto vodila taista voditelja. Nemogoče! Lorella in Mario sta zabavna kot še nikoli! »Doslej sta bila tako zabavna samo med tem, ko sta čakala na vklop 'v živo', je pripomnil nek fotograf. Torej, kdo, za božjo voljo, jima je letos napisal besedilo?

Slednje vprašanje je bilo pravzaprav edino, na katerega nismo imeli odgovora, zato smo voditelja ob njuni mizi na robu prizorišča, na katerem je bila grmada listkov z besedili, pobarali… a odgovor na vprašanje o piscu besedila je obvisel v zraku, ker sta Lorella in Mario že hitela na oder najavljati naslednjega izvajalca.

Res je, Melodije morja in sonca so glasbeni festival in verjetno bi morali več pisati o glasbi. A ne bomo: glede na to, da je bila gledanost festivala na malih zaslonih več kot solidna, ste si mnenje o nastopajočih in - predvsem - glasbi ustvarili sami. Mimogrede: mi smo si, ko smo se vračali v Ljubljano,prepevali pesem Lahko noč, Piran. Kakorkoli, sami se boste odločili, ali je katera od 14 pesmi dovolj dobra za vas. Če vprašate nas, je bil letošnji festival na ravni prejšnjih, kar pa ne pomeni, da nismo slišali poslastic. In da si ga ne bomo zapomnili. Najprej zaradi nastopa prve zmagovalke Melodij morja in sonca Moni Kovačič, ki je navdušila z odličnim, zrelim glasom in očarala občinstvo v duetu z Igorjem Lijo. A pesem Dober par je ostala nekje v zlati sredini. Moni, ki sicer zaključuje novo ploščo in potrebuje le še ovitek zanjo, ni bila videti razočarana. Zato pa tega ne moremo trditi za Aniko Horvat. Kot bi vedela, da zvezde nad Piranom tokrat ne bodo na njeni strani, je v zakulisju brundala: »Pa kaj jaz tu delam? Zmagala sem na festivalu – zdaj pa znova nastopam. Kaj mi je tega treba?« Z Isaacom Palmo sta sicer po številu točk skupaj stala na najvišji stopnički, a je Aniko pravilnik, ki pravi,da je zmagovalec festivala Melodij morja in sonca tisti, ki prejme več točk od strokovne komisije. In tako na festivalu niso »zaigrali« le glasovi nastopajočih, ampak je usodno »zadonel« glas komisije. In Aniko z vrha, na katerem je bila pred javljanjem zadnje glasovalne komisije, pahnil na drugo mesto. Dodajamo: glede na ponujeno si zmago zaslužita oba. In nemara: spremenite pravilnik! Logično in prav je, da zmaga tisti, ki prejme več točk od občinstva, ker, povejte – kolikokrat bodo pesmi iz letošnjih melodij člani komisije (za razliko od občinstva) še poslušali po lastni izbiri?

Več v reviji Zarja št., 28. 11. 07. 2017