Zgodbe

Morje je vse bolj kislo

Renata Ucman
23. 7. 2009, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svet se segreva, kot vemo, in posledica je, da tudi morje postaja vse bolj kislo. Glavni vzrok za to je več ogljikovega dioksida v ozračju, ki ga oceani srkajo vase.

Svet se segreva, kot vemo, in posledica je, da tudi morje postaja vse bolj kislo. Glavni vzrok za to je več ogljikovega dioksida v ozračju, ki ga oceani srkajo vase.  Temperatura vseh površinskih voda je v zadnjega pol stoletja zrasla za približno 1,5 stopinje Celzija, morje se segreva celo do globine 3000 metrov. Vse to močno vpliva na življenje v njem.  Najbolj so  ogroženi korale, školjke,  polži in morski ježki, spremembe pa ugodno vplivajo na meduze ter morsko travo, ki se  množijo čez vsako mero. Kakšne posledice lahko pričakujemo?   

»Podnebje se čedalje bolj segreva in ena od posledic je zakisanje morske vode. Temperatura površinskih voda se je od 60. let prejšnjega stoletja zvišala za približno 1,5 stopinje Celzija. Nedavne raziskave so celo pokazale, da se morje segreva do globine 3000 metrov. Na primer, temperatura Severnega morja se je v zadnjih 30 letih zvišala kar za 1,1 stopinje Celzija,« pojasnjuje klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj.
Slano in kislo
Zakaj postaja morje vse bolj kislo? »Morja oziroma oceani  iz ozračja vsrkavajo ogljikov dioksid (CO2). Vrednost pH oceanov se je od sredine 19. stoletja zmanjšala z 8,2 na 8,1. Spreminja se slanost morja v posameznih oceanskih bazenih, saj se v njih spreminja tudi vodni cikel,« pravi sogovornica. 
Količina ogljikovega dioksida se torej v ozračju in oceanih naglo povečuje. »Danes ga je več kot kadarkoli v preteklih 800.000 letih. Predvidevamo, da se bo njegova količina vse hitreje povečevala. To bo v naslednjih desetletjih pripeljalo do znatnega povišanja temperature ozračja in posledično tudi do dviga temperature površine oceanov. Oceani so že vsrkali več kot 450 milijard ton ogljikovega dioksida, kar pomeni, da so sicer tako prispevali k znižanju količine ogljikovega dioksida v atmosferi in  s tem bistveno zmanjšali hitrost globalnega segrevanja. A posledica je spremenjena kemijska sestava morske vode, povišal se je delni tlak tega plina in znižala se je pH-vrednost morske vode. Nižja ko je ta, bolj kisla je morska voda,« pa pravi dr. Daniela Turk z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo.

Več v novi Jani, št. 29, 21.7.2009