Zgodbe

Bratje Šrot: konec imperija?

ALMA M. SEDLAR
4. 8. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Boško Šrot, zdaj že nekdanji direktor, še vedno pa največji lastnik Pivovarne Laško, je z odstopom minuli četrtek presenetil vse, še najbolj pa - samega sebe. Čeprav so mediji v minulem tednu poročali, da je odstopno izjavo podal sam, imajo precej bolj prav tisti novinarji, ki poročajo, da je bil odstopljen.

Boško Šrot, zdaj že nekdanji direktor, še vedno pa največji lastnik Pivovarne Laško, je z odstopom minuli četrtek presenetil vse, še najbolj pa – samega sebe. Čeprav so mediji v minulem tednu poročali, da je odstopno izjavo podal sam, imajo precej bolj prav tisti novinarji, ki poročajo, da je bil odstopljen.

 

 

»Odstopil« ga ni nihče drug kot človek, ki ga je na ta položaj ustoličil. Tone Turnšek, eden od uglednih direktorjev »stare šole« in rokometni navdušenec, je Pivovarno Laško uspešno vodil kar četrt stoletja, do leta 2005. Za svojega naslednika je že pred tem določil Boška Šrota, pronicljivega menedžerja in sposobnega pravnika, ki ga je v pivovarno pripeljal z Občine Laško. Čeprav je Turnšek že med razvpitim prevzemanjem Pivovarne Union spoznal, da so Šrotovi apetiti neobvladljivi, je bilo takrat že prepozno. Sam se je umaknil v pokoj, Boško, »glava« trojice znamenitih celjskih bratov Šrot, ki so si prav po bratsko »razdelili« področja gospodarstva, politike in medijev, pa je takrat začel svoj osvajalski pohod po slovenskem gospodarstvu.
Ta bi se nadaljeval do kdo ve kod, če ne bi Boško v sporu z Janšo preveč dregnil v politiko – in če ne bi recesija v zadnjem trenutku ustavila njegovih finančnih mahinacij.

Imel je zasebno dvigalo. 52-letni Boško Šrot, ki mu je v nekaj letih uspelo z ženo Anico (in z milijonskimi posojili) postati večinski lastnik Pivovarne Laško, se je minuli petek iz svoje pisarne še zadnjič odpeljal z zasebnim dvigalom, ki naj bi ga tam zgradili samo zanj. O tem se je doslej samo šepetalo; takoj po njegovem odhodu pa se je med močno olajšanimi zaposlenimi začelo glasno govoriti tudi o menda prav razkošni zasebni kopalnici, ki naj bi jo posebej zanj zgradili v upravnem delu pivovarne.
Takim govoricam sicer le stežka verjamejo tisti, ki Boška Šrota (ali kateregakoli od treh bratov, ki so že zgodaj ostali brez očeta in so že od otroških let vajeni trdno delati ter poskrbeti sami zase) poznajo, saj se vedno znova čudijo njihovi skromnosti. Boško je zasebno navdušen kolesar; ob počitnikovanju na enem od hrvaških otokov (kjer so, menda kar v bivalnikih Pivovarne Laško, vrsto let letovali vsi trije bratje) se najbolj sprosti v naravi.

                                                                    Več v Jani št. 31, 4.8.2009