Zgodbe

Kdo nam laže?

MARIJA ŠELEK
12. 8. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vas prašičja gripa vsak dan bolj bega? Po medmrežju že nekaj časa krožijo dokumenti, ki govorijo o srhljivem zločinskem načrtu. Avstrijska novinarka Jane Burgermeister naj bi že aprila vložila tožbo proti podjetjema Baxter in Avir, ki ju obtožuje ustvarjanja kontaminiranega cepiva proti ptičji gripi, Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), Združene narode (ZN) in vrsto visokih ameriških vladnih predstavnikov pa domnevno obtožuje masovnega poboja.

Prašičja gripa. Se zanjo ne zmenite prav dosti ali vas z vsakim dnem bolj bega? Po medmrežju že nekaj časa krožijo dokumenti, ki govorijo o srhljivem zločinskem načrtu. Avstrijska novinarka Jane Burgermeister naj bi že aprila vložila tožbo proti podjetjema Baxter in Avir, ki ju obtožuje ustvarjanja kontaminiranega cepiva proti ptičji gripi, Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), Združene narode (ZN) in vrsto visokih ameriških vladnih predstavnikov pa domnevno obtožuje masovnega poboja. Številni novinarki že pojejo hvalnice, drugi opozarjajo na treznost in nesmiselnost takih obtožb. Naši sogovorniki scenarije o množičnem poboju in paranoičnih scenarijih odločno zavračajo.

Nas pa vseeno zanima predvsem, zakaj se tako odločna in pogumna ženska ne pokaže v javnosti. Na internetu namreč ni na voljo niti ene njene fotografije, niti enega videoposnetka z njenim intervjujem. Najti je mogoče zgolj intervju, ki naj bi ga z Jane Burgermeister opravila neka radijska postaja. Ampak saj vemo, kako hitro lahko takšen »radijski« intervju insceniramo. Z raziskovalno novinarko ni opravil pogovora niti en vodilni svetovni medij, kar bi nas po eni strani moralo skrbeti, po drugi se upravičeno sprašujemo, ali gospa res obstaja. To smo preverili neposredno v podjetju Nature Publishing Group, ki izdaja tedensko znanstveno revijo Nature, za katero naj bi Burgermeistrova pisala. Iz njihove londonske pisarne za odnose z javnostjo so nam zelo hitro odgovorili in potrdili, da je v preteklosti res pisala za omenjeno revijo, nazadnje je objavila članek o klimatskih spremembah leta 2007 (http://www.nature.com/climate/2007/0708/full/climate.2007.35.html). Prav tako je njene članke mogoče zaslediti v arhivu angleškega Guardiana.
Na domnevno svojem blogu ima napisana kar dva transakcijska računa, na katera ji lahko podporniki nakažejo denar – za svobodo medijev in nadaljnje pravne akcije za preprečevanje pritiska na novinarje. Hm?
O čem govori teorija zarote? V njenem gradivu naj bi bili dokazi, da je Novartisovo cepivo proti ptičji gripi lani poleti ubilo 21 poljskih brezdomcev in da je pandemija prašičje gripe inscenacija mednarodne kriminalne združbe, ki se skriva za ZN in WHO, njen cilj pa je v naslednjih desetih letih zmanjšati svetovno prebivalstvo za pet milijard. Farmacevtska podjetja naj bi pandemijo gripe povzročila umetno – vse za enormne dobičke. Novinarka poziva svetovno prebivalstvo, naj se upre po njenem mnenju kontaminiranemu cepivu, ki naj bi bilo zgolj sredstvo za uravnavanje števila ljudi. Srhljivo.
Ampak vedeti je treba, da dandanes po internetu kroži že marsikaj – in kako nekritični ter hitro zadovoljni smo lahko že s prvo informacijo, dokazuje tudi pisanje novinarja v eni izmed slovenskih revij. Ta je zapisal, da se je zgodba o odkritju zgoraj opisanega zločinskega načrta začela, ko sta se srečala omenjena avstrijska novinarka in kanadski zdravnik, avtor knjige »Medicinska mafija« (Medical mafia). Novinarju je namreč »ušlo«, da je kanadski zdravnik pravzaprav ženska! In da je Ghislaine (Lanctot) žensko ime.

 

Več v reviji Jana, št. 32, 11. 8. 2009