Zgodbe

Ljubezen ne pozna meja

Jana
18. 1. 2010, 00.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prejšnjo sredo se je v Kranjski Gori dogajala prava zimska pravljica. Prijateljica Jadranka in dragi Borut sta bila na zimskem sprehodu.

Prejšnjo sredo se je v Kranjski Gori dogajala prava zimska pravljica. Sivino sta pregnala in mrzlo ozračje dodobra ogrela hrvaška predsednica vlade Jadranka Kosor in gostitelj, naš ministrski predsednik Borut Pahor. Ne ona ne on niti ne poskušata skrivati svoje izjemne medsebojne naklonjenosti. Sladkoba se je cedila v potokih in celo najresnejši zunanjepolitični novinarji so se brez zadržkov prelevili v »paparace« ter tega dne izjemoma, vsaj videti je bilo tako, bolj kot na uradne izjave o pogajanjih in odprtih vprašanjih med državama prežali na prisrčnosti, kakršnih smo pri njiju sicer že navajeni. Tudi tokrat jih ni manjkalo.

Za neformalno srečanje na najbolj vrhunski ravni je gostitelj izbral družinski hotel Miklič, kamor sam sicer zelo rad zahaja. Za 116 slovenskih, hrvaških in drugih novinarjev, fotografov in snemalcev kar premajhno, za romantično intimno vzdušje pa ravno pravšnje mesto za srečanje. Menda je Borut Pahor vztrajal pri tem tudi zaradi kamina, kakršnega nimajo prav nikjer drugje v Kranjski Gori, in ravno ta edini primerni kamin je že na začetku srečanja dobil izjemno pomembno, če ne že kar odločilno vlogo.
 

Nalagala sta na svoj ogenj
Po prisrčni dobrodošlici z obveznimi objemom in poljuboma na lici sta se hrvaška gostja in slovenski gostitelj namestila v sobi za sestanke, in to prav pred takrat še nedolžen, a zdaj že dobro znan kamin. Ker je bilo fotografov in snemalcev tako veliko, da sta morala pozirati več skupinam, se je slovenski premier nekje v drugi polovici smehljanja za kamere ustrašil, češ, kaj če ogenj medtem ugasne. Sledil je pomenljivi molk in nato stavek, ob katerem je zastriglo prav vsako novinarsko uho: »Seveda ne ogenj med nama ...«
Čas je bil, da se novinarji umaknemo in predsednico in predsednika pustimo pri miru, da se ob ognju lahko pogovorita in pogovore obeh delegacij nadaljujeta tudi med delovnim kosilom. Je ob tako romantični izjavi sploh čudno, da se je velik del sedme sile med dveurnim čakanjem na tiskovno konferenco hahljal in se spraševal, kje in kako »naša« Borut in Jadranka nalagata na svoj ogenj. Natolcevanja so šla celo tako daleč, da je slovensko-hrvaški predsedniški par po zgledu Brangeline (Brada Pitta in Angeline Jolie) neuradno dobil tudi nekaj vzdevkov, kot so Jadrabor, Borjanka ali Pahosor. Tudi govor o usklajenosti in barvnih odtenkih tokratnih oblačil je bilo veliko.

 Tekst: TINA HORVAT, tina.horvat@delo-revije.si, foto: MITJA LIČAR

 

 Več v Jani št. 3, 19. 1. 2010