Zgodbe

Preventivna odstranitev dojk – da ali ne

Katja Božič
31. 5. 2013, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skupaj z zgodbo Žive Vidmar vam predstavljamo še nekaj pogledov različnih žensk na preventivno mastektomijo, o kateri se veliko govori. .

V družini Žive Vidmar, nekdanje urednice pri Enciklopediji Jugoslavije, kasneje urednice leksikonov in slovarjev v Cankarjevi založbi, zdaj pa aktivne upokojenke, je bil rak doma. Vzel ji je mamo, sestro, deda in mamine štiri sestrične. Vendar se potem, ko so ji  potrdili prisotnost gena BRCA 1, ki močno poveča možnost za razvoj bolezni, ni odločila za preventivno odstranitev dojk. Pred osmimi leti je prebolela raka. Skupaj z njeno zgodbo vam predstavljamo še nekaj pogledov različnih žensk na preventivno mastektomijo, o kateri se v zadnjem času toliko govori zaradi Angeline Jolie.

Rak je del njenega življenja

 Ko je bila Živa Vidmar stara šestnajst let, je njena mama, operna pevka, zbolela za rakom na dojkah. »Takrat se o raku ni govorilo.« Ženske si od groze velikokrat niso upale k zdravniku in so umirale doma. »A mama je bila pametna ženska in je šla na operacijo.« Med okrevanjem je veliko hodila po gozdu, ure in ure. Živa pravi, da jo je to verjetno rešilo, saj si je z veliko gibanja na svežem zraku okrepila imunski sistem. Čez trinajst let se ji je bolezen ponovila na drugi dojki. Nekaj let kasneje je rak udaril v jetra. Kljub vsemu je bila prava borka, saj je od prvega izbruha bolezni živela še 24 let!

Testiranje

»Ko je leta kasneje tumor na dojki našla moja starejša sestra, mi je postalo jasno, da je bolezen dedna, zato sem redno hodila na vse potrebne kontrole in mamografijo.« Hkrati je v časopisih spremljala vse o odkritjih, povezanih z rakom. Nekaj let pred sestrino smrtjo je zasledila tudi novico o odkritju okvarjenih genov BRCA 1 in BRCA 2. Takoj ko so pri nas začeli delati genske teste za odkrivanje teh genov, se je prijavila. »Toda takrat sem bila še zdrava in mi testa niso mogli narediti, zato so najprej testirali sestro. Na rezultate, da ima okvarjeni gen BRCA 1, smo čakali leto dni. Na žalost so prišli po njeni smrti. Pri genu BRCA 1 se nevarnost za izbruh raka dojk poveča skoraj na 60 odstotkov, prav tako za raka na jajčnikih. Ko ti odkrijejo ta spremenjeni gen, ti zdravnik najprej predlaga odstranitev prsi. Ampak kdo pa pravi, da bo najprej udaril v prsih? Pri maminih sestričnah se je prvotno pojavil na jajčnikih,« razmišlja. Na podlagi sestrinih rezultatov so testirali tudi njo. »Februarja 2005 so me poklicali na pogovor na onkološki inštitut in potrdili moje sume, torej da imam okvarjeni gen BRCA 1. Predlagali so mi odstranitev prsi, jajčnikov, kasneje pa še kolonoskopijo. Misel, da bi si dala odstraniti zdrave prsi, se mi je takrat zdela grozna. Glede na to, da sem prvo hčerko rodila s carskim rezom, drugo pa po normalni poti, kar je zelo redko, sem se tudi tukaj zanašala, da sem morda med tistimi nekaj odstotki žensk, ki kljub genu ne zbolijo za rakom.« Zdravniki so jo opozorili, naj potem redno hodi na kontrole. Že naslednja je pokazala spremembe v levi dojki. Sama je začutila spremembo, ki je zdravniki sicer niso, nič posebnega ni pokazal niti ultrazvok, medtem ko se je nekaj videlo na povečani mamografiji. Zdravnica se je odločila za punkcijo.« Že kakšen teden pozneje so jo poklicali na onkološki inštitut. »Vedela sem, kaj mi bodo povedali,« pravi.

Operacija

»Raka me sicer ni bilo nikoli strah. Bolezen je pač del življenja. Groza pa mi je bilo odrezati dojke. Vendar me je tolažila misel, da danes lahko zdravniki pomagajo, če bolezen odkrijejo dovolj zgodaj.« Glede na izkušnje mame, ki je raka dobila na obeh dojkah, se je odločila odstraniti obe. »Ker si je mama, ki se je redno pojavljala na opernih odrih, takrat tako zelo želela rekonstrukcijo prsi, pa je ni imela, sem se sama odločila še za rekonstrukcijo. Treba je vedeti, da ti pri raku odstranijo vse, tudi bradavice. Torej si ob pomembno erogeno cono, dojke se pri spolnosti ne odzivajo več tako, kot so se prej, tudi tega se ženske, ki se za to odločajo, ne zavedajo. O tem se ne govori. Jaz sem se za odstranitev obeh lažje odločila, ker sem bila takrat stara že 56 let in brez partnerja. Ne vem pa, ali bi bila moja odločitev enaka pri 42 letih in bi imela partnerja.« Leto pozneje so ji s sicer  lažjo, laparoskopsko operacijo odstranili tudi jajčnike.

Ena hčerka pozitivna

Hčerki, obe imata nekaj čez trideset let, sta bili zelo zaskrbljeni. Tako za mamo kot zase, zato je obema predlagala testiranje, da bosta vedeli, pri čem sta. Pri eni so bili rezultati negativni, medtem ko so pri drugi pokazali, da ima tako kot mama okvarjeni gen BRCA 1. Tudi njej so predlagali preventivno odstranitev dojk, vendar se zanjo ni odločila, zato pa redno hodi na kontrole. »Odstranitev prsi je velik poseg v telo. Če imaš okvarjeni gen, še ni stoodstotno, da boš raka dobil. Ženske morajo biti pozorne tudi na slog svojega življenja,« je prepričana Vidmarjeva.


 Več lahko preberete v tiskani Jani (št. 22, izid: 28.5.2013).