Zgodbe

Gersonovi recepti za zdravilne sokove

Renata Ucman
31. 5. 2013, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov, kako pripraviti in uživati sokove, ki so bogati so z vitamini, minerali, encimi ter drugimi koristnimi snovmi.

Za preventivo, predvsem pa za zdravljenje najhujših bolezni je vsestransko koristna terapija s pitjem sveže iztisnjenih sokov iz ekološkega sadja in zelenjave po dr. Maxu Gersonu, o čemer smo v Jani že pisali. Zdaj vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, kako pripraviti in uživati sokove, ki so bogati so z vitamini, minerali, encimi ter drugimi koristnimi snovmi, da bo učinek čim večji.

»Dr. Gerson je bil prepričan, da sta za večino zdravstvenih težav odgovorna celična podhranjenost in zastrupljenost telesa, kar navsezadnje potrjuje tudi sodobna zdravstvena doktrina. Sveže iztisnjeni ekološki sokovi vsebujejo encime, ki so po mnenju dr. Normana Walkerja iskra življenja. Učinki terapije s sveže iztisnjenimi ekološkimi sokovi se kažejo na več ravneh. Počutimo se bolje, imamo več energije in optimizma, koža je lepša, prebava boljša, vitalnost večja in tako naprej,« pojasnjuje Heda Krhlikar, svetovalka v podjetju Kalček, kjer o tem pripravljajo tudi delavnice. Posebej za nas je pripravila štiri zdravilne sveže iztisnjene sokove po dr. Maxu Gersonu.

Razstrupimo telo in misli

 Gersonova terapija je zasnovana na uživanju natančno predpisane ekološko pridelane hrane. Velik poudarek daje sveže pripravljenim sokovom, sadju, presni in kuhani zelenjavi, tako imenovani Hipokratovi juhi, pečenemu krompirju. »Ob tako izbrani hrani se redno razstrupljamo s klistirjem iz ekološko pridelane kave, ki ublaži bolečine in pospeši zdravljenje. S tem očistimo telo vsega, kar mu ne koristi, hkrati pa mu damo snovi, ki jih potrebuje za optimalno delovanje.« Vendar to še ni vse, kar je pomembno pri razstrupljanju. Ne smemo pozabiti na zastrupljenost z napačnimi mislimi in čustvi ter tudi na tem področju čim več narediti zase in poiskati stik s svojo notranjostjo. Za uspešno, celovito izvajanje Gersonove terapije je treba popolnoma spremeniti življenje – treba je spremeniti ali izklopiti stare življenjske vzorce ter na novo pogledati nase, na druge in na življenje. 

Za pravilno in natančno pripravljanje sveže iztisnjenih sokov Gersonov inštitut in obe Gersonovi kliniki na osnovi dolgoletnih izkušenj priporočajo točno določene naprave. »To je sokovnik Champion v kombinaciji z ročno hidravlično stiskalnico. Priporočajo tudi sokovnik Norwalk, vendar je ta zaradi visoke cene dostopen le redkim, medtem ko sta Champion in stiskalnica cenovno dostopnejša. Razlike v kakovosti ali količini soka ni. Tudi zaradi tega pri nas uporabljamo to dvoje. Poleg teh uporabljamo destilator. Vendar je ta nujen le za tiste, ki so hudo bolni oziroma zastrupljeni in je lahko že vsaka malenkost, na primer toksini v vodi, usodna. Pri nas si je mogoče tudi v živo ogledati pripravo sokov in jih pokusiti.«

Iz ekoloških pridelkov

 Po dr. Gersonu je treba sokove iztiskati iz ekološko pridelanega sadja in zelenjave. »Po eni strani so takšni sokovi veliko bolj encimsko, mineralno, vitaminsko hranljivi, po drugi strani pa niso obremenjeni s pesticidi oziroma drugimi strupi, ki se uporabljajo pri konvencionalni pridelavi.« Pri pripravi Gersonovih sokov je treba upoštevati natančen postopek. »Predvsem je treba sadje in zelenjavo dobro očistiti, korenje pa tudi skrtačiti, da se odstrani vse umazanija, ki se je nabrala s transportom, številnimi morda umazanimi rokami  ... Zaradi tega uporabljamo tudi destilirano vodo.«

13 kozarcev soka na dan

Količina zaužitega soka je odvisna od tega, kaj želimo s terapijo doseči. »Če je nekdo hudo bolan in ima raka, priporočamo, naj obišče Gersonovo kliniko, nam najbližja je na Madžarskem. Izkušeni zdravniki mu v skladu z njegovim zdravstvenim stanjem predpišejo terapijo in spremljajo zdravstveni napredek ter prilagajajo intenzivnost terapije. Priporočenih je trinajst kozarcev soka na dan, vsak naj bi vseboval 2,4 decilitra. Četudi želimo telo le malce razstrupiti, previdnost ni odveč, kajti prav lahko začnejo sokovi čistiti preveč nakopičenih toksinov v tkivu in celicah ter pride nenadoma v krvni obtok preveč strupov. Pojavi se lahko t. i. zdravilna reakcija, s katero nas telo opozori, da se je začelo samozdravljenje. Zaradi tega je nujno, da se razstrupljamo tudi s klistiranjem z ekološko kavo. Priporočam, da si vsak, ki bi želel malce intenzivneje uživati sokove, prebere knjigo Zdravljenje z Gersonovo metodo, da bo lahko res pravilno izvedel terapijo.«

Sveže iztisnjene ekološke sokove je treba zaužiti takoj, ker sicer zdravilni encimi hitro propadejo. »Denimo pri zelenem solatnem soku jih po dvajsetih minutah ni več, medtem ko pri korenčkovem soku zdržijo nekoliko dlje.«

Recepti za sveže iztisnjene sokove po dr. Maxu Gersonu, objavo je dovolila Založba Murat: 

Jabolčno-korenjev sok

Potrebujemo od četrt do pol kilograma korenja in jabolk (v skupni teži).

Priprava: korenja in jabolk ne lupite, temveč korenje oščetkajte. Na dvoprocesnem sokovniku, ki ga obe Gersonovi kliniki in Gersonov inštitut najbolj priporočajo, zmeljite plodove v kašo. S to napolnite vrečke. Vstavite jih v stiskalnico. Sok zaužijte takoj po iztiskanju!

Korenjev sok

Potrebujemo od 350 do 500 gramov korenja.

Priprava: korenje umijte pod vodo in ga oščetkajte, ne lupite. Sok zaužijte takoj po iztiskanju!

Zeleni sok

Potrebujemo solato vezivko + rdečelistno solato + endivijo + kodrolistno endivijo + dva ali tri liste rdečega zelja + mlade notranje pesine liste + blitvo + vodno krešo + četrt majhne zelene paprike + srednje veliko jabolko (sorte granny smith).

Priprava: od navedenega uporabite, kar le morete. Če katere od solat ne morete dobiti, ne uporabljajte nadomestkov, denimo špinače ali zelene. Ob mletju dodajte srednje veliko jabolko. Sok zaužijte takoj, sicer encimi v njem hitro propadajo.

Pomarančni sok (diabetiki naj vzamejo grenivko)

Priprava: za sočenje uporabite sokovnik za citruse z zaobljenim stožcem na sredini, ki se vrti na električni pogon, ali pa sadeže ožmite ročno. Ne sočite lupin sadežev, ker te vsebujejo eterična olja, ki so škodljiva. Ovirala bi zdravljenje oziroma razstrupljanje.