Zgodbe

Zbogom, brezplačna kontracepcija!

Lara Jelen
26. 6. 2013, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Z majem je začel veljati nov Pravilnik o razvrščanju zdravil na listo, ki bo spremenil predpisovanje in plačevanje nekaterih zdravil.

Sem sodijo tudi različne oblike kontracepcije, ki bodo z drugo polovico septembra postale plačljive. Ginekologom in drugim strokovnjakom, pa tudi širši javnosti, se zdi ukrep skrajno problematičen, medtem ko na ZZZS zatrjujejo, da so ukrepi nujni.

Najprej uradna razlaga. »Projekt terapevtskih skupin smo pripravili po vzoru številnih bogatejših evropskih držav (Nemčija, Nizozemska), pri čemer glede kontraceptivov neposredno sodelujemo tudi z Ginekološko kliniko v Ljubljani, s katero skupaj preverjamo dodane vrednosti za posamezne kontraceptive. Če je v terapevtski skupini zdravilo, ki ima zaradi farmacevtske oblike, načina uporabe ali kliničnih lastnosti glede učinkovitosti in varnosti prednost za zavarovano osebo, se mu določi dodana vrednost, izražena v odstotku cene primerljivega odmerka (v tem primeru bo doplačilo manjše ali pa ga sploh ne bo). Ravno možnost določitve dodane vrednosti za posamezna zdravila slovenski sistem precej razlikuje od preostalih v EU, ki so postavljeni povsem matematično – s formulami.  Objektivno dejstvo je, da imamo v Sloveniji na voljo bogat nabor zdravil. Če ga v ekonomsko zaostreni situaciji želimo ne le ohranjati, temveč celo dopolnjevati z najnovejšimi zdravili, so ukrepi nujni,« načrtovan ukrep pojasnjuje Damjan Kos, direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki pri tem hkrati poudarja, da namen uvedbe novega sistema ni v uvedbi doplačil, temveč da farmacevtska industrija zniža previsoke cene zdravil. »Zavarovankam po novem še vedno omogočamo glede na njihovo zdravstveno stanje ustrezno kontracepcijo brez doplačil. V vsaki terapevtski skupini zdravil bo namreč najmanj eno zdravilo brez doplačila, ob zdravstvenih zapletih pa tudi dražje zdravilo.«

Kaj pa mladi in nezaposleni? Kljub pojasnilom, ki jih dajejo na ZZZS, pa ginekologi ukrepu nasprotujejo. Strokovni direktor ljubljanske Ginekološke klinike dr. Adolf Lukanovič je povedal, da so z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije začeli sodelovati šele junija, a jih tudi takrat niso povprašali za mnenje o ukrepu. »Zavzemamo se, da bi bile iz predloga izvzete vsaj najstnice, želeli bi, da se postavi starostno mejo, do katere bi bila kontracepcija brezplačna,« je povedal. Podobno razmišlja tudi ginekologinja Mojca Demšar Zadnik iz Zdravstvenega doma Ljubljana, ki pravi, da se ji zdi takšna omejitev kontracepcijskih sredstev problematična. »Več vrst kontracepcije imamo zato, da vsaka uporabnica lahko izbere  najprimernejšo zase. Vsaj za mlade, dijakinje, študentke, nezaposlene bi želela, da ostane tako, kot je.«

Več nezaželenih nosečnosti? O ukrepu se ne kresajo mnenja le med ZZZS in ginekologi ter različnimi združenji, o njem se veliko razpravlja tudi na forumih, kjer so mnenja različna. Nekateri menijo, da je ukrep nepomemben, saj je najboljša zaščita kondom, ki ne preprečuje le neželene nosečnosti, temveč varuje tudi pred marsikaterimi spolno prenosljivimi boleznimi, česar druge oblike kontracepcije ne omogočajo. Spet drugi menijo, da imajo recimo kontracepcijske tablete toliko neželenih stranskih učinkov, da bi bilo še najbolje, da bi postale plačljive, saj bi se s tem zmanjšala njihova uporaba, ženske pa bi se odločale za druge oblike kontracepcije, ki s sabo nosijo manj posledic. Mnogi pa so mnenja, da ukrep vodi v še več nezaželenih nosečnosti.

Spreminjati sistem, ki je lahko vzor drugim državam, je nesmisel! Medtem ko na ZZZS kot primere, zakaj ukrep ni nič kaj nenavadnega, navajajo razvite evropske države, v katerih morajo ženske za kontracepcijo ravno tako doplačati določene zneske (in seveda pozabljajo, da so tam tudi plače višje), nekateri ginekologi opozarjajo, da se zgledujejo po slabših sistemih. »Slovenija je ena redkih, če ne edina država v Evropi, ki ima kontracepcijo na voljo povsem brez doplačil – v celoti iz obveznega  zdravstvenega zavarovanja – še Švedska ima participacijo do določene meje, ki je odvisna od socialnega položaja pacientov,« pravijo na ZZZS, medtem pa dr. Bojana Pinter z Ginekološke klinike UKC Ljubljana poudarja, da bi naš sistem moral biti vzor drugim državam, namesto da se mi zgledujemo po tistih, ki imajo slabši sistem. »V Sloveniji imamo dobro dostopno kontracepcijo in odlično zdravniško svetovanje, zato smo ena izmed najbolj uspešnih razvitih držav glede na nizko splavnost, v preprečevanju mladostniške nosečnosti pa smo celo najboljši. Naš sistem je lahko vzor drugim državam. Zato je nerazumljivo, da se želi nekaj, kar je učinkovito, spreminjati. Posledice bodo zagotovo dražje kot predvideni prihranki.«

Polovica žensk bo morala doplačevati. »Razvrstitev vseh kontraceptivov, ki imajo različne lastnosti in prednosti, v samo eno terapevtsko skupino kontracepcije je po našem mnenju neustrezna. Zaradi predlaganega ukrepa bi skoraj polovica žensk morala doplačevati za kontracepcijo. Zagotovo bi ta ukrep privedel do več neželenih nosečnosti in splavov, dolgoročno pa manjši koristen učinek, ki ga ima hormonska kontracepcija pri preprečevanju nekaterih bolezni rodil. Večji bi bili tudi stroški zaradi neželenih nosečnosti,« o posledicah ukrepa razmišlja dr. Bojana Pinter.
Na ZZZS ob omembi naštetih morebitnih posledic ponovno poudarijo, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila. Zaradi znižanja cen zdravil in uvedbe omenjenega sistema ocenjujejo, da bi lahko na letni ravni prihranili od 750.000 do 1.500.000 evrov. »Prihranki bodo namenjeni uvajanju najnovejših sodobnih zdravil skladno z razvojem medicine in farmacije. Lani je bilo predpisanih 333.636 receptov za hormonsko kontracepcijo za 6,4 milijona evrov.« Kljub njihovim zagotovilom so ginekologi in združenja skeptični. Mednje  spada tudi Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk, saj menijo, da gre pri ukrepu za postopno jemanje dosedanjih pravic. »V Sloveniji, še prej v Jugoslaviji, je bil vzpostavljen zadovoljiv, če ne celo dober sistem varstva reproduktivnega zdravja žensk, vključno z brezplačno in lahko dostopno kontracepcijo. Menimo, da gre za postopno jemanje dosedanjih pravic, ki bo za seboj potegnilo slabšo uporabo kontracepcije in večjo splavnost ter s tem večjo ogroženostjo zdravja žensk in večjimi stroški reševanja posledic slabo premišljenega ukrepa,« je za združenje povedala Mojca Senčar, predsednica Europe Donne.   

Katera kontracepcijska zdravila bo treba doplačati, še ne vedo.
Koncept uvedbe terapevtske skupine kontraceptivov še ni pripravljen, saj na ZZZS načrtujejo njegovo uvedbo v drugi polovici septembra 2013. »Ne držijo pa navedbe v nekaterih medijih, da bodo brez doplačil dosegljiva samo stara kontracepcijska sredstva,« zagotavlja Damjan Kos. Na ministrstvu za zdravje še zagotavljajo, da se pravica do zdravil za preprečevanje nezaželene nosečnosti ni spremenila.