Svetilnik

Oživila recepte domorodnih ljudstev

Katja Melik
17. 6. 2023, 11.00
Deli članek:

Kuharska mojstrica Marsia Taha živi v Boliviji. Čeprav je delala v restavracijah po vsem svetu, tudi v najslavnejših, se je odločila, da se bo posvetila kuhinji bolivijskih domorodnih plemen.

revija Jana
Kuharska mojstrica Marsia Taha

Teh je 36 in večina njihovega kuharskega znanja ni zapisana. Zato Taha večino svojega časa preživi na terenu, kjer odkriva prehranske navade starodavnih ljudstev, jedi pa nato pripravi v svoji restavraciji Gustu.

»Zanimivi so tudi načini priprave hrane, ki izvirajo iz predšpanskega obdobja in so se ohranili vse do zdaj,« je navdušena. Na njenih gastronomskih ekspedicijah se ji pridružijo tudi antropologi.

»Pomembno je, da se znanje domorodnih ljudstev zapiše in ohrani,« pravi. Ne nazadnje s svojim kuhanjem pomaga tudi članom domorodnih ljudstev, ki sedaj lahko v pragozdu nabrane plodove prodajajo v mesto.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!