Nasveti

Imate vprašanja o razvezi? Vprašajte odvetnico!

Uredništvo
4. 7. 2024, 04.00
Deli članek:

Ste pred razvezo, pa ne veste, kje in kako začeti? Imate mnogo vprašanj, kako ločitev izpeljati čim manj boleče? Ste v dvomih, ali so dogovori s partnerjem o otrocih, premoženju in preživnini razumni? Pišite nam! Na vaša vprašanja bo odgovarila odvetnica Maša Novak.

Pixabay
Ločitev

Vprašanja nam lahko posredujete:

  • po navadni pošti: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1280 Ljubljana Polje
  • ali na e-naslov jana@media24.si s pripisom Za odvetnico Mašo Novak.

Na vaša vprašanja odgovarja odvetnica Maša Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, specializirana za ločitve.

revija Jana
Otroci se vračajo potrti.

Otroci nočejo k babici

"Spoštovana odvetnica, ločena sem dve leti, otroci so stari 8 let (fant), 10 let (deklica) in 12 let (fant). Z nekdanjim možem sva živela v veliki hiši njegove mame, zaradi njenega nenehnega vmešavanja v najin zakon sem z otroki pobegnila in zdaj smo v najemu. Živimo skromno, preživnina je majhna, saj je oče mojih otrok uspešno skril vse svoje premoženje, kot da je mamino. A imamo mir in smo srečni in zadovoljni, dokler ne pridejo travmatične srede in vsak drugi vikend, ko morajo otroci k očetu, ki živi v gospodinjstvu s svojo materjo. Jočejo, kričijo, upirajo se, skrivajo pri sosedih, samo da jim ne bi bilo treba iti. V bistvu časa sploh ne preživljajo z očetom, saj pride le ponje, potem pa jih preda babici, ki jih že na pragu šikanira, češ da so gotovo spet ušivi, smrdljivi, s črnimi nohti in podobnim. Hrani jih v glavnem vegansko in jim predava, da jih bom s svojo hrano ubila, nenehno vrta vanje, kako jaz živim in s kom se družim, in jim vbija v glavo, kako slabo skrbim zanje. Ukazuje jim od jutra do večera in kontrolira, če jo ubogajo. Ne gredo nikamor, ne družijo se z nikomer, njihov oče je med »stiki« pred računalnikom ali v bifeju, materi ne ugovarja, da ima mir. O tem, da bi z otroki bolj sodeloval ali pa da bi stike zredčili, noče nič slišati, češ da mama ne misli nič slabega. Na socialnem skrbstvu mi priporočajo, naj otroke bolje pripravim na stike. Ker seveda vem, kakšna coprnica je nekdanja tašča, sem nemočna. Otroci mi očitajo, da jih ne maram, ker jih pošiljam k babici, vračajo se potrti, z izbruhi besa in zaklinjanjem, da ne gredo več tja. Kaj naj storim?"

- Beba

Mateja J. Potočnik
Maša Novak, odvetnica za ločitve

Spoštovana gospa,

navajate, da oče stikov ne izvršuje, saj da so otroci ves čas z babico, kar otroci močno odklanjajo, ker nad njimi izvršuje psihično nasilje. Kolikor razumem, je očetu to znano, pa v zvezi s tem nič ne ukrene.

Stiki med starši in otroki se zagotavljajo izključno in samo zaradi koristi otroka. Če stiki otroku ne koristijo, lahko sodišče pravico do stikov odvzame ali omeji skladno z zakonom. Otroci uživajo posebno varstvo, zato je potrebna pri odločanju o njihovi koristi posebna previdnost in skrbnost. Po vsem, kar ste napisali o odnosu med babico in otroki, ocenjujem, da je stanje nevzdržno, in jasno je, da mnenje centra za socialno delo o tem, da morate »otroke bolje pripraviti«, ni ustrezno. Nujno morate otroke zaščititi, ne pa jih v takšne stike siliti! Iz vašega vprašanja izhaja, da je na stikih, ki so namenjeni očetu in otrokom, večinoma prisotna babica, oče pa je kljub fizični prisotnosti dejansko odsoten. Takšno stanje je nevzdržno, saj je namen, zaradi katerih so bili stiki pravzaprav sploh sodno določeni – to je vzpostavitev in razvoj odnosa med očetom in otroki – izjalovljen.

Predlagam vam, da psihično nasilje nad otroki nemudoma prijavite, stopite do centra za socialno delo in jim pojasnite ogroženost otrok, zahtevajte, da z otroki opravijo razgovor. Ocenjujem, da so zadosti stari in zreli, da bodo lahko podali svoje mnenje.

Istočasno predlagajte sodišču ukrepe za zavarovanje koristi otrok po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, nujno pa tudi spremembo odločbe, s katero so bili stiki določeni. Sodišču urgentno predlagajte izdajo začasne odredbe, s katero bo sodišče do pravnomočnega zaključka zadeve uredilo to, za otroke nevzdržno in ogrožajoče stanje. Otrok ne ogroža samo babica, pač pa tudi oče, saj je dejansko opustil izvajanje starševske skrbi, ki mu nalaga, da v skladu s svojimi zmožnostmi ustvari razmere, v katerih bo zagotovljen celovit razvoj otrok. Skladno z načelom največje koristi otroka morajo starši vzgajati otroke s spoštovanjem do njihove osebe, individualnosti in dostojanstva. Starši delajo v korist otroka, če, zlasti ob upoštevanju osebnosti otroka, njegove starosti in razvojne stopnje ter hotenj, primerno zadovoljujejo njegove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe z ravnanjem, ki kaže na njihovo skrb in odgovornost do otroka, ter mu nudijo primerno vzgojno vodstvo in ga spodbujajo v njegovem razvoju.

Na podlagi navedenega je jasno, da oče ni sposoben prepoznavati in zadovoljevati niti čustvenih niti psihosocialnih potreb svojih otrok, saj jih prepušča nasilni babici. V vsakem primeru ukrepajte takoj, saj je stiska otrok velika. V kolikor je potrebno, otrokom zagotovite psihoterapevtsko obravnavo, da ne bo škoda še večja. Predlagam, da pooblastite odvetnika, ki bo vešč družinskega prava, da čimprej zaščiti otroke.

Kar se tiče babice, pa še sledeče. Stiki otrok z drugimi osebami (med katerimi so tudi stari starši) so dovoljeni takrat, kadar je otrok z njimi družinsko povezan in nanje osebno navezan ter kadar so v korist otrok. To je vodilo sodišča pri odločanju o stikih med starimi starši in otroki. Ker sodišče ni odločalo o stikih med babico in vnuki, formalno gledano babica pravice do stikov, kot jih izvršuje, sploh nima. Ker je oče z njo v skupnem gospodinjstvu, je smiselno zahtevati, da se dobiva z otroki, če si to sploh želi, kje drugje, vsekakor pa brez njene prisotnosti.

S spoštovanjem,

odvetnica Maša Novak

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!