Nasveti

Zdravila, zaradi katerih vas vročina še bolj ogroža

T. N. S.
5. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Visoke temperature niso zdrave za nikogar, za nekatere pa so še posebej nevarne. Večje tveganje prinašajo tudi, če jemljete katera od naslednjih pogostih zdravil.

revija Jana
Vročina

Res je, komaj že čakamo pravo poletje, brez stalnih ohladitev z dežjem. Dopust je načrtovan, morda že plačan in veselimo se vročih sončnih dni. A ti so lahko nevarni zdravju. Ne le za starejše ali čisto majhne, tudi ne le za težke bolnike. Vročina vas lahko bolj ogroža že, če jemljete nekatera običajna zdravila. Mednje spadajo diuretiki, beta zaviralci, antiholinergiki in antipsihotiki. Ti lahko povzročijo dehidracijo in težave z uravnavanjem temperature ter zavirajo znojenje. Ta zdravila se po navadi uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka, bolezni srca, alergij in duševnih motenj.

Pazljivo pri teh zdravilih!

Antipsihotiki so pogosto predpisana zdravila za zdravljenje shizofrenije, anksioznosti in drugih duševnih bolezni, saj delujejo na določene nevrotransmiterje v možganih. Učinkovini, ki spadata v ta razred, sta denimo risperidon in olanzapin.

Beta zaviralci oz. blokerji pomagajo srcu utripati počasneje in z manjšo silo, zato se ta zdravila najpogosteje uporabljajo za zdravljenje nepravilnega srčnega utripa in visokega krvnega tlaka. Včasih pa jih uporabljajo tudi pri drugih zdravstvenih težavah, z zdravljenjem anksioznih motenj vred. Vsebujejo učinkovine, kot sta metoprolol in propranolol.

Diuretiki so zdravila, ki povečajo izločanje vode iz telesa. Če nam ta zastaja, nam jih lahko predpišejo, da pogosteje uriniramo. Pogosto jih uporabljajo ob zdravljenju visokega krvnega tlaka in drugih bolezni srca in ožilja, saj lahko zmanjšajo količino tekočine v krvnih žilah, kar povzroči manjši pritisk na njihove stene. Pogosti učinkovini v njih sta furosemid in hidroklorotiazid.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 27, 2. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!