Nasveti

Drobnjak - proti gubam, zaprtju in komarjem

Metka McCully Žigon
20. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Zelišče, ki je v francoski kuhinji med najbolj cenjenimi, poznamo in uporabljamo tudi v Sloveniji. Manj pa je poznano, da je drobnjak tudi zdravilen. Uporaben je še v domači kozmetiki, gospodinjstvu in na vrtu.

Shutterstock
Drobnjak

PREHRANA

Drobnjak uporabljamo v kuhinji predvsem svež. S sesekljanim začinimo solate, juhe, omake, namaze, jajčne jedi. Diši po česnu oziroma čebuli, vendar je njegov vonj bolj blag. Prav tako okus. Uporabljamo ga tudi za okraševanje jedi. Užitni so tudi njegovi cvetovi.

V kulinariki dodajamo drobnjak vedno na koncu v že kuhane in pripravljene jedi, ker tako najbolj ohrani okus in aromo. Svež se najdlje ohrani v hladilniku v kozarcu z vodo.

Namaz z drobnjakom

Priprava je preprosta in hitra. Izvrstno se poda h kuhanemu ali pečenemu krompirju in jedem z žara.

Sestavine:

-          2 žlici kisle smetane

-          1 žlica majoneze

-          1 žlica kremnega sirčka

-          1 žlica olivnega olja

-          velik šop drobnjaka

Priprava: drobnjak zelo na fino sesekljamo. Preostale sestavine zmešamo v skodelici, nazadnje vmešamo še drobnjak. Namaz lahko okrasimo z drobnjakovimi cvetovi.

Svež sesekljan drobnjak potresemo tudi po solatah in kremnih juhah. Izvrstna je tudi drobnjakova kremna juha.

 ***

Shutterstock
Zdravilna kremna juha z drobnjakom

Zdravilna kremna juha z drobnjakom

Sestavine:

-          velik šop svežega drobnjaka (50 g)

-          1 čebula

-          3–4 krompirji

-          4 žlice smetane ( sladka ali kisla – uporabite tisto, ki vam je bolj všeč)

-          ¾ l juhe  (ali voda + jušna kocka)

-          sol, poper po okusu

-          1 žlička olivnega olja ali masla

-          po želji še popečene kruhove kocke in cvetovi drobnjaka za okras

Priprava: čebulo sesekljamo in prepražimo na žlički olja ali masla. Zalijemo z juho in damo banjo kuhat olupljen in na kocke zrezan krompir. Kuhamo približno 20 min, dokler krompir ni kuhan. V juho sedaj dodamo na grobo zrezan drobnjak in smetano. S paličnim mešalnikov gladko zmeljemo. Po okusu popramo in solimo ter okrasimo s cvetovi drobnjaka in potresemo s kruhovimi kockami.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16., 16. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!