Nasveti

Čemaž za prste obliznit

Lara Jelen
5. 4. 2024, 03.30
Deli članek:

»Še pred nekaj leti je bil čemaž popolnoma neopazna rastlina v gozdu. V zadnjem času pa je postal prava uspešnica v kulinariki in ga kot zelo aromatično začimbo vse več uporabljajo ljubiteljski in poklicni kuharji,« opaža Petra Kavšek, avtorica knjige Gozdna kuhinja (založba Kmečki glas, 2023), od koder vam tokrat predstavljamo recepte za nadvse okusne jedi. Tekst: LARA JELEN foto: PETRA KAVŠEK

PETRA KAVŠEK
Grahova kremna juha s čemažem in koprivami

Čemaž lahko v kulinariki spretno uporabimo, v gozdu ga pa ni težko zgrešiti: to je tista zelena preproga, ki diši po česnu. Ker ga je spomladi res ogromno, si ga le privoščimo tudi v kuhanih jedeh. Največ koristi pa nam prinaša, kadar ga uživamo svežega, denimo kot dodatek solatam, saj s kuhanjem, žal, izgubi veliko koristnih snovi.

Grahova kremna juha s čemažem in koprivami

Sestavine

300 g graha

pest čemaževih listov

pest kopriv

2 žlici ovsenih kosmičev

sol, poper

Priprava

1.  Grah splaknemo in damo v lonec. Prelijemo z vodo, da je dobro prekrit. Ko zavre, nekoliko zmanjšamo ogenj, vmešamo 2 žlici ovsenih kosmičev in začinimo. Kuhamo 20 minut.

2.  Nekaj minut pred koncem dodamo v lonec še koprive in čemaž.   

3.  Ko je juha kuhana, jo s paličnim mešalnikom dobro premešamo, po okusu še začinimo in ponudimo.

Še več slastnih čemaževih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 14., 2. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!