Nasveti

Okusna lekarna vse okoli nas

Marija Merljak
22. 3. 2024, 05.04
Deli članek:

Narava nam daje več zdravja, kot smo si pripravljeni priznati. Star rek, da »za vsako tegobo raste rož'ca«, je še kako resničen. Lahko pa bi ga razširili tudi na področje zdrave prehrane. V naravi je veliko divjih, nekultiviranih rastlin, ki jih lahko ponudimo kot okusno jed, kot pomlad na krožniku.

revija Jana
Naberimo si pomladnih divjih rastlin

Večkrat sem omenila, kako je narava sama poskrbela, da ob pravem času zrastejo prav tiste rastline, ki tedaj koristijo našemu telesu. Spomladi je treba telo temeljito prečistiti po zimski lenobnosti, ko smo se razvajali z mastno, zelo kalorično hrano ter se sladkali s potico in drugimi sladkarijami. Tako je spomladi veliko regrata in drugega »zelenja«, ki nevtralizira učinke pretiranih količin maščob, soli, sladkih potic in drugih dobrot.

Regrat, zakladnica vitaminov

Najbolj znan je travniški regrat. Ljudske izkušnje in spoznanja o dobrodelnem, naravnost zdravilnem učinkovanju regrata na telo le pri redkokateri rastlini dobijo toliko znanstvene in medicinske potrditve kakor prav pri regratu. Ta je pravi zaklad vitamina C, poleg tega ima veliko vitamina A, še zlasti tedaj, ko cveti. Med koristnimi rudninami za naše telo je po količini na prvem mestu kalij, kar nekaj je tudi železa in bakra. Izjemnega pomena za zdravje pa so regratove grenčine, med njimi taraksin, tarakserin in levulin ter oligosaharid inulin. Ta preprečuje dvig krvnega sladkorja, kar je koristno za sladkorne bolnike. Inulin hkrati izboljšuje absorpcijo kalcija in magnezija in je močna podpora vsem, ki imajo črevesne težave. Je namreč prébiotik; to je hrana za dobre, človeku prijazne probiotične bakterije. Z inulinom je bogata tudi druga spomladanska zelenjava: cikorija, radič, česen, por, čebula in topinambur.

Grenčina taraksin v regratu vpliva na celotno izločanje v telesu in iz njega. Okrepi izločanje žolča, za lažje prebavljanje maščob, pospešuje izločanje seča in s tem čisti ledvice, odstranjuje strupene snovi iz jeter in ledvic, iz sklepov pa odplavlja sečno kislino in s tem preprečuje morebitne težave s putiko. Taraksin tudi čisti kri, tako posredno pomaga srcu in krvnim žilam. Pomaga tudi lenemu črevesju in odpravlja zaprtost in posledice na koži. Ugotovili so celo, da neposredno preprečuje nastajanje čirov na želodcu.

Regrat vsebuje tudi veliko saponinov. Zato odstranjuje sluz iz pljuč, zdravi katarje, kašelj in posledice gripe. Včasih so regrat in trobentice – tudi te imajo saponine – uporabljali pri oslovskem kašlju in pljučnici. Regratov sok zdravi bradavice, poparek listov in cvetov je za izpiranje razjed, prevretek iz regratovih korenin pa raztaplja ledvične kamne.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!