Nasveti

Iz babičine shrambe: Okusna kremna juha iz artičokinih ostankov

Metka McCully Žigon
10. 3. 2024, 03.11
Deli članek:

V veliko receptih potrebujemo le srčke artičok. Vedno se mi je zdelo škoda zavreči vse drugo, še posebno ker so artičoke kar drage, zato sem z veseljem takoj preizkusila tole juho, ki jo skuhamo iz ostankov artičok. Očiščene srčke pa uporabite v drugih receptih. Priporočam.

Shutterstock, revija Jana
Okusna kremna juha iz artičokinih ostankov

Artičoke so izredno zdrave, odvajajo odvečno vodo iz telesa, prečistijo telo ter ugodno učinkujejo na žolč in prebavo.

Sestavine

·         ostanki artičok (veliko)

·         1 por

·         2 krompirja

·         1 žlica masla

·         sol, poper – po okusu

·         2 žlici sladke smetane

·         popečene kruhove kocke

Priprava
1. Če so artičoke starejše, imajo lahko prav na sredini popka ostre bodice – te zavržemo. Preostale zunanje liste in peclje, ki nam ostanejo, ko pripravljamo artičokine srčke, pa uporabimo v tem receptu. Najprej vse ostanke operemo. Nato jih damo kuhat. V loncu naj bo približno 1/3 artičok in 2/3 vode. Kuhamo počasi eno uro, da se vse zmehča.

2. Medtem v drugem loncu na maslu prepražimo nasekljan por in na večje kose zrezan krompir. Zalijemo z eno ali dvema zajemalkama vode, ki jo vzamemo iz lonca, kjer se kuhajo artičoke.

3. Kuhane artičoke skupaj z vodo zmiksamo kar s paličnim mešalnikom in precedimo skozi cedilo za juho, da odstranimo trše dele, ki jih zavržemo. Uporabite pa lahko tudi zmogljiv mešalnik ali pasirko. Tako dobljeno artičokino maso dajte h krompirju in poru. Dodajte sladko smetano in začinite po okusu. Kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo, nato s paličnim mešalnikom zmiksajte v kremno juho. Postrezite s popečenimi kruhovimi kockami.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!