Nasveti

Močnejši imunski sistem v 14 dneh

T. N. S.
24. 2. 2024, 07.00
Deli članek:

Raziskava je pokazala, da se že v dveh tednih veganske ali keto diete imunski sistem opazno okrepi.

Shutterstock
Imunski sistem

Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje je izvedel manjšo raziskavo o vplivu diete na odpornost in prišel do presenetljivega odkritja. Ljudje, ki so se držali stroge veganske in keto diete, so imeli že po dveh tednih opazno močnejši imunski sistem.

Študijo, objavljeno v reviji Nature Medicine, so izvajali po sistemu »crossover«. Udeleženci so dva tedna jedli vegansko ali ketogeno dieto, nato pa ju za dva tedna zamenjali. Raziskovalci so se za vegansko in ketogeno dieto odločili zato, ker sta tako različni. Veganska prehrana je v celoti rastlinska in izključuje vse živalske proizvode, vključno z mesom, ribami, mlekom in jajci. Udeleženci so jedli stročnice, riž, korenasto zelenjavo, polnozrnata žita, sojine izdelke, sadje in zelenjavo. Po drugi strani pa ketogena dieta temelji na mesu in živalskih maščobah. Tisti na veganski dieti so dobili večino kalorij iz ogljikovih hidratov in skoraj nič iz maščob – 75 odstotkov ogljikovih hidratov in 10 odstotkov maščob. Medtem pa so tisti, ki so se držali keto diete, 75 odstotkov kalorij pridobili iz maščob in 10 odstotkov iz ogljikovih hidratov.

En mesec so raziskovalci spremljali biomarkerje, presnovne spremembe, mikrobioto udeležencev ter bakterije v črevesju in opazovali, kakšen je učinek na imunski sistem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!