Nasveti

Kisla juha iz svinjskih nogic

Sara Lipovšek
12. 2. 2024, 07.05
Deli članek:

Vonj dobrot, ki se iz kuhinje širi po vsej hiši, Štefko Kop privlači že iz otroštva. Zato ni čudno, da tam izredno rada ustvarja. Kuha in peče s pridihom domačnosti, v pustnem času pa poleg krofov najraje pripravi kislo juho iz svinjskih nogic in kuhan krompir z ocvirki.

osebni arhiv Štefke Kop
Kisla juha iz svinjskih nogic

»Od nekdaj sem zelo rada spremljala, kakšne jedi se pripravljajo ob pustnem času. Naši predniki so pri kolinah shranili in potem porabili tudi slabše dele svinjine. V mojem otroštvu pa smo imeli v času pusta na jedilniku kislo juho iz svinjskih nogic. Najbolj smo uživali pri obiranju slastnih nogic,« pravi Štefka.

Sestavine za 4 osebe

2 l vode ali jušne osnove

500 g očiščenih svinjskih nogic

50 g pražene čebule ali 1 mala sveža čebula

1 velik korenček, narezan na kocke ali kolobarje

šopek sesekljanega peteršilja

ščep majarona

ščep mletega luštreka

1 čajna žlička celega popra

1 čajna žlička soli

1 čajna žlička začimbne mešanice ali vegete

1 jedilna žlica olja

1 jedilna žlica rdečega vinskega kisa

2 lovorjeva lista

Za zgostitev:

1 jedilna žlica olja

1 jedilna žlica gladke moke T500

noževa konica rdeče sladke paprike

Priloga:

1 kg krompirja – narezan na kocke

1 čajna žlička soli

2 jedilni žlici domačih ocvirkov

Priprava

1. V loncu zmešamo praženo čebulo z oljem ter dodamo oprane in očiščene svinjske nogice. Premešamo in dolijemo vodo ali jušno osnovo.

2. Dodamo vse začimbe, lovorjeva lista, korenje, ki smo ga narezali na kocke ali kolobarje. Vse skupaj premešamo in kuhamo približno 1 uro.Če imate domače svinjske nogice, nekoliko podaljšajte čas kuhanja.

3. Za zgostitev nato v kozici na zmernem ognju segrejemo olje. Dodamo moko in prepražimo. Pazimo, da se ne prismodi. Dodamo rdečo sladko papriko in temeljito premešamo, da dobimo lepo svilnato zmes brez grudic. Prilijemo k juhi in ponovno premešamo ter kuhamo še 10 minut.

4. Na koncu dodamo še rdeč vinski kis in sesekljan peteršilj. Pokrijemo in pustimo počivati tako dolgo, da skuhamo za prilogo krompir.

5. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Prilijemo vodo, dodamo sol in ga skuhamo. Kuhanega odcedimo.

6. Ocvirke prepražimo, precedimo in posujemo po kuhanem krompirju. Postrežemo kot prilogo k kuhani kisli juhi iz svinjskih nogic.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!