Nasveti

Recept na preizkušnji: Ploščati kruh, puhast kot oblaček

Lara Jelen
21. 1. 2024, 04.00
Deli članek:

Tole je verjetno najpreprostejši kruh, ki se ga lahko lotite. Morda spominja bolj na palačinko ali lepinjo, a ni ne eno ne drugo. Vzhajati ga pustimo pičlih 15 minut, nato pa ga zelo na hitro spečemo kar v ponvi. In rezultat? Kot oblaček puhast ploščati kruh (v Indiji svojo različico imenujejo naan, v Grčiji pa pita ), ki se kar topi v ustih. Tekst: L. J. Foto: SHUTTERSTOCK

Sašo Novoselič
Ploščati kruh, puhast kot oblaček

Kombiniramo ga lahko z zelo raznovrstnimi jedmi. Meni se zdi odličen v kombinaciji z girosom (po grško začinjenimi mesnimi trakci), a ker je že sam odličnega okusa, zraven sploh ne potrebuje veliko drugega. Mogoče kak namaz, npr. čičerikin, ali pa nekaj rezin dimljenega lososa, ki ga na kruhku prelijemo z jogurtom, v katerega smo prej vmešali malo soli, peteršilja ali pehtrana in sesekljanega česna. Iz takšnih kruhkov lahko sicer pripravimo tudi božanske pica zvitke. Pečeni kruhek premažemo s paradižnikovo mezgo, nanjo posujemo nekaj posušenega origana, dodamo nekaj rezin šunke (ali tuno) in ribanega sira, nato pa zvijemo kot tortilje, dobro zatisnemo robove, da nam sir ne bo uhajal, in z vseh strani še enkrat popečemo na malo olja. Njam!

Sestavine za 8 ploščatih kruhkov

  • 600 g pšenične moke tip manitoba
  • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)
  • sol (pribl. ½ čajne žličke oz. po okusu)
  • 340 ml vode
  • 60 g masla
  • 1 rumenjak

Priprava

1. Iz sestavin zamesimo testo. Fino je, če ga mesimo vsaj 10 ali še bolje, 15 minut. Pri tem nam seveda lahko pomaga kuhinjski mešalnik ali robot.

2. Testo razdelimo na 8 enakih delov, vsakega oblikujemo v kroglico in pustimo vzhajati približno 10–15 minut.

3. Ponev z malo olja dobro zagrejemo. Vsako vzhajano kroglico testa z rokami nekoliko sploščimo in oblikujemo v ploščat kruhek, lahko v obliki kroga oziroma palačinke ali pa v nekoliko ovalnejšo obliko. Položimo ga na vroče olje in popečemo z obeh strani – da je kruhek na eni strani dovolj pečen, vemo po zlato-rjavih odtisih, ki se naredijo na njem. Takrat ga obrnemo in spečemo še z druge strani.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!