Nasveti

Pozor, parklji prihajajo!

S. M.
5. 12. 2023, 08.00
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 08.50
Deli članek:

Kdor ima priložnost, naj katerega od starejših sorodnikov ali znancev vpraša, kako je bilo v njihovem otroštvu. So se veselili Miklavža? Spomini se bodo hitro obudili in zagotovo jih bo prijetno slišati.

S.M.
Parklji iz testa

»Ko je bilo treba iti na večer pred Miklavževim prihodom spat, smo bili otroci silno vznemirjeni,« se spominja gospa Tončka, ki živi v domu starejših občanov v Logatcu. V času med obema vojnama je bilo življenje težko in zelo skromno, družina se je komaj prebijala iz dneva v dan, zato je Miklavž, ki je prinesel darila, še toliko bolj vznemirjal otroke in njihovo domišljijo. Dobro so vedeli, da Miklavž vse leto zapisuje v svoj zvezek, kdo je bil priden in kdo poreden. Prav tako so jih med letom odrasli večkrat spomnili, da Miklavž vse vidi in da bodo ostali brez daril, če ne bodo ubogljivi. Še sredi poletja, ko se je večerno nebo obarvalo živo rdeče in je bila zima še daleč, so otrokom večkrat rekli: »Miklavž peče piškote, zato je nebo rdeče!« pove gospa Tončka.

Šestega decembra zjutraj je bilo najbrž najlepše jutro v letu. Kljub skromnim darilom v peharju, kjer je Miklavž pridnim pustil nekaj orehov, pomaranč, krhljev in še kak uporaben predmet, je bilo veselje neizmerno. Med darili se je pogosto znašel še parkelj iz testa, z rdečim jezikom in rozinami namesto oči, ki je na hitro opomnil na obljube o pridnosti. A zadrega ni trajala predolgo. Po navadi šegavi parkelj iz testa ni dočakal večera in so ga otroci pohrustali še istega dne.

Recept in navodilo za izdelavo parkljev se še vedno najde v kateri od starih kuharskih knjig in domačih beležnic. Zakaj ne bi obudili prijetnih spominov in z njimi razveselili otrok?

S.M.
Parklji iz testa

Sestavine (za 8 parkljev)

600 g moke

270 ml mleka

40 g sladkorja

50 g masla

1 jajce

20 g kvasa

10 g soli

nekaj rozin za okrasitev in jajce za premaz

Priprava

  1. Naredimo kvasec: v skledo damo sladkor, mlačno mleko in kvas, dodamo še nekaj žlic moke od skupne količine, vse premešamo v gladko zmes. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo 20 minut, da kvas začne delovati.   
  2. V skledo dodamo še preostale sestavine in zgnetemo mehko testo. Gnetemo približno 10 minut, da postane gladko. Spet ga damo v skledo in pustimo, da vzhaja eno uro.
  3. Testo še enkrat pregnetemo in razdelimo na 8 delov po 125 gramov. Iz vsakega naredimo podolgovato štručko. Ko naredimo štručke, jih oblikujemo tako, kot je videti na fotografiji. Pri tem si pomagamo z lopatko za oblikovanje testa ali  ostrim nožem. Parklje polagamo na pekač, jim dodamo rozine za oči in gumbe ter vanje s škarjami naredimo nekaj zarezic za okras. Nato jih premažemo s stepenim jajcem in spečemo v pečici pri temperaturi 180 stopinj. Po 15 minutah preverimo, ali so se lepo obarvali, drugače peko podaljšamo še za nekaj minut. Pečenim parkljem zataknemo jezike iz rdečega papirja ali blaga in jih okrasimo s pisanimi trakovi, če želimo.  

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!