Nasveti

Magnificov najljubši recept: Rižota z izkoščičenimi piščančjimi bedri in grahom

Lara Jelen
11. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Vas zanima, kako je videti Magnificov popolni dan? Dopoldne je v studiu, potem skuha kosilo, po njem malo počiva in gre nazaj v studio, kjer je do večera. Temu reče lepi dnevi – da mi ni treba nikamor iti, da je ves čas enako. Rutina ga sprošča. Ker kuha vsak dan, je postal spreten kuhar. »Doma vse pojejo in me tudi pohvalijo, mislim, da se jim zdi dobro, da v redu skuham,« pravi. Njegova najprepoznavnejša jed je rižota z izkoščičenimi piščančjimi bedri in grahom. Tekst: L. J.

Tomo Brejc, Shutterstock
Rižota z izkoščičenimi piščančjimi bedri in grahom

Sestavine

· 2 skodelici riža arborio

· 4 piščančja bedra, izkoščičena

· 1 skodelica zamrznjenega ali svežega graha

· 1 čebula, na drobno nasekljana

· 2 stroka česna, sesekljana

· 1 liter piščančje juhe

· 1 skodelica belega vina

· 1/2 skodelice parmezana, naribanega

· 2 žlici masla

· sol in poper po okusu

· olivno olje

Shutterstock
Rižota z izkoščičenimi piščančjimi bedri in grahom

Priprava

1. V veliki ponvi segrejte žlico olivnega olja na srednji temperaturi. Dodajte izkoščičena piščančja bedra in jih pecite, dokler ne postanejo zlato rjava. Odstranite jih iz ponve in shranite na krožniku.

2. V isto ponev dodajte še malo olivnega olja, čebulo in česen. Pražite, dokler čebula ne postekleni. Dodajte riž arborio in ga pražite nekaj minut, da postane rahlo steklene barve. Zalijte z belim vinom in mešajte, dokler ne vpije večine tekočine.

3. Postopoma dodajajte piščančjo juho, eno zajemalko naenkrat, in neprestano mešajte. Počakajte, da se tekočina vsrka, preden dodate naslednjo zajemalko juhe. Nadaljujte s tem postopkom, dokler riž ne postane kremast in kuhan, kar običajno traja približno 18–20 minut.

4. Medtem ko pripravljate rižoto, piščančja bedra narežite na koščke.

5. Ko je rižota skoraj kuhana, dodajte narezane piščančje kose, grah in maslo. Mešajte, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo in segrejejo. Rižoto posolite in poprajte po okusu. Dodajte nariban parmezan in ponovno dobro premešajte.

6. Odstranite rižoto z ognja in pustite, da počiva nekaj minut, preden postrežete.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!